Снимка: БГНЕС

ВМРО поиска оставка на кмета на Благоевград Методи Байкушев.

"Кметът на Благоевград демонстрира сервилност към антибългарското Скопие!", написа в профила си във Фейсбук заместник-председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

Повод за реакцията му е действие на кмета на Благоевград, а именно топлото посрещане на посланичката на РС Македония Агнеза Руси Поповска.

Цялата церемония нямаше да привлече вниманието и да предизвика негативни емоции, ако не идваше на фона на изказване на новия премиер оттатък границата Мицкоски, че „няма да коленичи пред България“ и последвалото нелепо изказване на кмета на Благоевград, че „абсолютен приоритет за община Благоевград е надграждането на добрите взаимоотношения с Република Северна Македония“.

"Изказването на благоевградския кмет, излъчен от „Продължаваме промяната – Демократична България“, беше направено по повод посещението на посланика на югозападната ни съседка Агнеза Руси Поповска в града и много напомня на заявеното от Кирил Петков „надграждане“ на отношенията със Скопие. Трябва да си припомним, че това надграждане доведе до вдигането на ветото преди две години, което беше последвано от репресии срещу българите и техните организации в Северна Македония и отказ от вписването на българите в конституцията", прави своя анализ доц. Михов.

Ние от ВМРО смятаме, че изказването на благоевградския кмет, излъчен от „Продължаваме промяната – Демократична България“, много напомня на заявеното от Кирил Петков "надграждане" на отношенията със Скопие.

Още по темата

Трябва да си припомним, че това надграждане доведе до вдигането на ветото преди две години, което беше последвано от репресии срещу българите и техните организации в Северна Македония и отказ от вписването на българите в конституцията.

"Посещението на посланика на РСМ в Благоевград, което съвпада с поредната провокация отправена от Християн Мицкоски за македонско национално малцинство в България, не е случайност. Тази инициатива демонстрира домогванията на Скопие да се представя за защитник на правата на македонците в Пиринския край, а изказванията на Байкушев обслужат тези претенции. Да правиш мили очи пред посланика в Благоевград, когато в Скопие се подиграват с България, е унизително както за самата личност, така и за политическата партия, която представлява. Македонистката пропаганда ще представи действията на кмета на Благоевград като доказателство за симпатиите на македонците в България към Скопие като контрапункт на „официалната“ българска политика", категоричен е зам.-председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

"Трудно е да повярваме, че ерудиран юрист като Байкушев не си дава сметка за юридическите абсурди, но същевременно и за политическото значение на своите изказвания. Остава единственото обяснение, че кметът на Благоевград изпълнява нечия политическа поръчка, която не е в интерес на гражданите на общината, региона и цяла България.

Изходът от подобно унижение е един. Оставка, г-н Байкушев!", категорични са от ВМРО.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase