Снимка: БГНЕС

Голям горски пожар избухна югоизточно от Атина на фона на предупрежденията, че най-лошото от летните горещини тепърва предстои.

Гърция е изправена пред тежък сезон на горските пожари след най-топлата зима и най-ранната гореща вълна в историята, при която температурите достигнаха 44°C.

Пожарът е започнал в района на Кератеа в неделя сутринта и е горял близо до къщи, докато в района е духал силен вятър, предаде АФП.

Най-малко три къщи са напълно унищожени от пожара.

За овладяването на пламъците са работили около 140 пожарникари с екипи от горски командоси, 39 автомобила, 8 хеликоптера и 9 самолета.

Активирана е системата за спешно предупреждение 112, която призовава жителите да се евакуират от общо шест района в близост до столицата.

Това стана ден след като в същия район избухна друг горски пожар, който предизвика заповеди за евакуация, но по-късно беше успешно овладян.

Отделно от това на остров Серифос избухна голям горски пожар, който също беше овладян от пожарникарите.

"Цялата югозападна част на Серифос е изгоряла. Става дума за район, в който пожарът е спрял до морето", заяви кметът на Серифос Константинос Ревинтис пред телевизия MEGA.

По думите на кмета пожарът е нанесъл щети на къщи, вили, складове и параклиси.

Прогнозната карта за опасност от пожари, издадена от Министерството на гражданската защита, предвиждаше много висок риск от пожари от четвърта категория за Атика, Пелопонес, Крит, Северния и Южния Егейски регион и Централна Гърция.

Горският пожар, който се разгоря в района на планината Парнита - известна като "белите дробове на Атина" - беше овладян с помощта на подкрепления от други региони, както и на пожарникари доброволци.

Според източници от противопожарните служби в Гърция са избухнали повече от 40 горски пожара, като скоростта на вятъра е надвишавала 100 км/ч.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис призова гърците да се подготвят за трудния сезон на горските пожари в седмичната си публикация във Facebook.

"Трудните времена все още са пред нас. Усилията ни са непрекъснати. В тези усилия нашите съюзници са новите инструменти, които изграждат нова култура на превенция и отговорност", каза той.

"Пожарът в Парнита беше изключително труден, но беше открит веднага благодарение на въздушното наблюдение с дронове, което въведохме тази година за горите и планинските райони на Атика", добави Мицотакис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase