Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис реагира остро на вчерашната клетва пред парламента в Скопие на новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска, която не нарече страната си с конституционното ѝ име Северна Македония, а само „Македония“, става ясно от публикация на Мицотакис във фейсбук, цитирана от АНА-МПА.

Още по темата
„Провокативното решение на новия президент на Северна Македония да наруши официалния текст на клетвата си и да назове страната си с различно име представлява незаконна и недопустима инициатива. Акт, който нарушава Преспанския договор и самата конституция на държавата ѝ. (По този начин) обаче тя подкопава и бъдещето ѝ, както вече заявиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел“, пише гръцкият премиер.

Той припомня, че като опозиция през 2019 г. партията му Нова демокрация е гласувала срещу ратификацията на Преспанския договор, но вече на власт е зачитала подписа на Гърция под един международен договор. „За съжаление последните събития потвърждават правотата на трайно резервираната ни позиция“, допълва Мицотакис.

Той подчертава, че „Гърция отхвърля действия като тези, с които започва мандата си г-жа Силяновска (и) я призовава да се върне към законните си правомощия и към начина на поведение, който следва от ролята ѝ. Заявяваме категорично, че няма да приемем подобни отклонения и повтаряме, че всякакъв напредък в двустранните отношения, както и всяка стъпка на Скопие към Европа, зависят от искреното спазване на договореностите. От точната употреба на конституционното име на съседната страна. И, разбира се, от избягването на провокации“.

Подобна позиция изрази още снощи и гръцкото министерство на външните работи.

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „Република Северна Македония“, а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase