Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич отново заигра  по македонския въпрос и индиректно подкрепи антиевропейската реторика в Скопие, която води до блокиране на европейската перспектива на Северна Македония.

По време на организираното празненство по случай сръбския празник "Св. Сава", Вучич заяви следното в Скопие: "Сърбия не иска от Северна Македония промени в конституцията, смятам това за вътрешен въпрос".

Вучич отбеляза празника в македонската столица заедно с президента на РСМ Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, чиято оставка беше приета вчера. На събитието присъстваха и представители на Република Сръбска, съобщава БГНЕС.

Още по темата
"Аз съм президент на Сърбия, но не се страхувам да кажа, че македонците са най-близките ни хора. Ние нямаме по-близък народ от македонците. Казвам го открито и ясно пред цялата сръбска и македонска общественост. Не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо. Не очакваме нищо. Единственото, което бихме искали, е да изградим още по-добри и по-близки отношения", каза още сръбският президент в Светосавската академия.

Както е известно, без задължителното условие за промени в конституцията РСМ няма как да продължи преговорите за членство в Европейския съюз.

Александър Вучич подчерта, че „Свети Сава е нашият най-велик просветител, най-важен ум, велик поет и най-велик духовен човек“.

"Той е паметник на величието на Сърбия и нейната култура и затова страната ни носи неговия образ високо върху знамената си, показвайки към какви морални вертикали се стреми", добави сръбският президент.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски каза, че целта на подобни празници е "да припомнят миналото, за да обединят и подготвят общността за настоящите предизвикателства, но и да утвърдят единството".

"Този значим ден е посветен на великия средновековен сръбски свещеник, учител и строител Свети Сава. Той е вдъхновение за поколения сърби да подхранват своята идентичност, език, писменост и култура и да създават трайни ценности. Основен приоритет на македонската държава е поддържането на съвместното съществуване в нашето многоетническо, многоезично и многорелигиозно общество", добави Пендаровски.

Той отбеляза важността на сръбската общност за Северна Македония и колко необходима е тя за развитието на общата македонска държава.

"Сред нас тази вечер са част от многобройните и изключителни членове на сръбската общност, които обогатяват нашата социална, научна, културна, спортна и политическа общественост. Насърчавам ви да продължите да давате най-доброто от себе си за благото на общата ни държава. Качествените междуетнически отношения допълват добрите отношения между нашите две приятелски страни", каза още македонският президент.

В обръщението си Димитър Ковачевски заяви: "Днес честваме една от най-ярките фигури в историята на сръбския народ - Свети Сава".

"Той беше духовният и интелектуален създател на сръбската държава и остава запомнен. Светосавската академия е послание за единство. Работата и взаимното сътрудничество бяха и мисията на този светец - разпространение на мир, любов, толерантност, истина“, допълни Ковачевски.

Председателят на парламента на Република Сръбска Ненад Стевандич пожела на сръбската общност в Северна Македония да бъде "по-силна и по-единна", а след това сравни президента Вучич със светеца.

"Ние принадлежим към един дух, една традиция, една култура, за която няма граници, няма обичаи и места, където може да бъде спряна, и тя е създадена от един велик удар на Свети Сава. На този ден си спомняме, че Свети Сава първо помири братята си, пази ги един друг, а след това ни помири с другите съседни народи", каза Стевандич. Той заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е разбрал това добре, "защото върши подобна работа".

Ненад Стевандич благодари на "братския македонски народ" и заяви, че сърбите се чувстват свободни на всички празници, които празнуват заедно с македонците, както в Зебърняк, Куманово и Каймакчалан, така и в Топола и Баня Лука./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase