Снимка БГНЕС

Северна Македония трябва да ускори процеса на конституционните промени. Преговорната рамка няма да се промени.

Това заяви говорителката на за Европейската комисия (ЕК) за политиката на съседство и разширяването Ана Писонеро в интервю за МИА.

Тя подчерта, че ЕК насърчава всички страни в Северна Македония да работят заедно, за да придвижат страната по пътя ѝ към присъединяване към Съюза. "Разширяването е основан на заслуги процес, който изисква инвестиции и ангажираност за постигане на съществени реформи", допълва Писонеро.

"Заключенията на Европейския съвет са ясни: ЕС е готов да завърши началната фаза на преговорите за присъединяване със Северна Македония веднага щом страната изпълни ангажимента си да завърши конституционните изменения, както е посочено в заключенията на Съвета на 18 юли 2022 г. Европейският съвет призовава Северна Македония да ускори прилагането им", каза Писонеро, като посочи, че преговорната рамка няма да се променя.

Още по темата

Тя допълни, че като част от пакета за разширяване на 8 ноември Европейската комисия е представила своето предложение за нов План за растеж на Западните Балкани.

"Целта е да се донесат някои от предимствата на членството в ЕС в региона още преди присъединяването, да се засили икономическата интеграция на единния пазар на ЕС, икономическата интеграция със Западните Балкани чрез общ регионален пазар, както и да се ускорят фундаменталните реформи", отбеляза говорителката на ЕК.

"Важно е да продължим диалога с гражданите на ЕС, за да им обясним какво е разширяването. Политиката на разширяване на ЕС, която набра скорост, е повече от всякога геостратегическа инвестиция в дългосрочния мир, стабилност и сигурност на целия ни континент", каза още Ана Писонеро, цитирана от БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase