Снимка: Pixabey

ВМРО-ДПМНЕ е за влизане на Република Северна Македония в ЕС, но не приема тезата, че ако е "за" ЕС, трябва да подкрепи промени в конституцията. Това заяви председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски в интервю за ТВ 24.

Още по темата

Според Мицкоски, ако през 2022 г. позицията на ВМРО-ДПМНЕ е била чута, преговорната рамка с ЕС не би била такава и след т. нар. френско предложение (преговорната рамка, гласувана по време на председателството на Франция) държавата би получила друго, различно предложение, „защото френското предложение е следствие на българското „не” - обществено и политическо, на португалското и германското предложение”.

Мицкоски, който изрази убеденост, че ВМРО-ДПМНЕ ще спечели предстоящите в страната парламентарни избори и ще състави правителство, каза, че е подготвен веднага след изборите да води разговори с официална София.

„И ако някой наистина иска Северна Македония да тръгне по този път.... Видяхте, че на последния Европейски съвет се използваше новото правило - политиката „на празния стол”. Показани бяха истински европейски ценности, как държави, в които има руски войски, може да започнат преговори (с ЕС), а Северна Македония, която от две десетилетия непрекъснато е омаловажавана и унижавана, и до ден днешен е в чакалнята”, обясни позицията си Мицкоски.

Според него няма как ЕС да не подкрепи правителство на ВМРО-ДПМНЕ, когато опозиционната партия спечели изборите на 8 май.

„ЕС подкрепя институции. Така функционират. Ние може да не сме съгласни с определени политики, може да сме по-твърди за някои от тях и много по-меки за други. Може би по националните теми ще бъдем много по-подготвени и аргументирани, в сравнение с това правителство (на Ковачевски), но може би ще бъдем по-либерални в икономическите политики. Или ще бъдем позиционирани по друг начин по отношение на образователните политики. Във формален аспект няма политик в ЕС, който ще оспори правителство, избрано от народа. Институциите са тези, които получават или губят подкрепа”, посочи Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с изявленията на представителите на европейски държави, които по време на посещенията си в Скопие са категорични, че нова преговорна рамка за Северна Македония е трудно постижима и промените в конституцията, вписани в преговорната рамка на Северна Македония, трябва да бъдат гласувани, за да започне и отварянето на преговорните глави.
С промените в конституцията, в основния закон на страната трябва да бъдат вписани българите, а според предложението на правителството и още шест общности в страната.

Парламентарните избори в Северна Македония ще бъдат произведени на 8 май тази година. /БТ, Маринела Величкова/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase