Снимка: БГНЕС
fallback

В началото на септември Бранко се качил на директен полет от Белград до Москва. След няколко дни в руската столица той, заедно с още трима сръбски граждани, е откаран в център за набиране на военни в Красногорск - град в покрайнините на Москва. Там групата подписва договор с руската армия.

"Всичко стана много бързо. За един ден станах войник на Русия… Сега чакам да бъда изпратен в Украйна", казва Бранко в размяна на текстови съобщения в Telegram с The Guardian. Той пожелавава анонимност, за да може да говори свободно.

Бранко не е истинското му име. Той стана част от най-новия стремеж на Москва да вербува сърби, за да се бият за руската армия в Украйна, докато Кремъл се стреми да попълни силите си, значително намалели след 18 месеца битки.

Въз основа на разкази, предоставени от двама сръбски бойци, които са пътували до Русия, както и на изтекъл списък на вербувани сърби, The Guardian установи, че руски служители изглежда са направили планове да наемат стотици сръбски граждани, за да подпомогнат армията.

От началото на войната в Украйна Русия въведе серия от закони, за да примами чужди граждани да се присъединят към нейните редици. Владимир Путин, на среща по сигурността малко след като войските му нахлуха в Украйна, каза, че Кремъл трябва да помогне на хора отвъд океана, които планират да се бият на страната на Русия.

Оттогава руският лидер подписа заповед за намаляване на минималната продължителност на договорната военна служба за чужденци от пет години на една и предложи ускорено набиране на неруски бойци.

Сърбия, кандидат за присъединяване към ЕС от 2012 г., се бори да балансира исторически близките връзки с Русия със стремежите за интеграция с Европа. Напрежението се изостри от войната в Украйна, като много сърби симпатизират на Русия.

Проруските настроения са особено високи сред ултранационалистическите групи в Сърбия, които организираха редица промосковски митинги от началото на войната в Украйна.

Въпреки че броят на вербуваните досега сърби не изглежда достатъчно значителен, за да направи осезаема разлика на бойното поле, действията на Москва рискуват да обтегнат отношенията й със Сърбия, един от малкото й съюзници на запад.

Ръководител на сръбската схема за вербуване, план, който изглежда е разработен през лятото, е Давор Савичич - сърбин, който е прекарал години в битки като част от първото нахлуване на Русия в Украйна през 2014 г.

Савичич също е свързван с паравоенната група Вагнер. Изданието "Фонтанка" съобщи, че преди това той е воювал в Сирия с Вагнер. Два източника, близки до паравоенната група, потвърдиха предишното участие на Савичич пред The Guardian.

В интервю на 21 август с известния прокремълски телевизионен водещ Владимир Соловьов Савичич говори открито за това как е бил поставен начело на звено от сръбски граждани в Украйна.

"Сега официално подписваме договор с руското министерство на отбраната. Войниците минават през военната служба на Красногорск", каза той, описвайки подробности, които съвпадат с разказа на Бранко. "След допълнително обучение момчетата се изпращат в посока Луганск", добави Савичич, имайки предвид източната украинска област, която е една от ключовите цели на Путин.

Седнал до Савичич по време на интервюто беше друг сърбин, Деян Берич, който каза на Соловьов, че сръбските бойци са се записали като част от 106-та въздушнодесантна дивизия на Русия.

"Когато Владимир Владимирович Путин позволи на чужденци да дойдат, направих план как ще стане всичко и се обърнах към моя генерал", каза Берич, посочвайки Савичич. "Момчетата пристигат, срещаме ги, след което веднага отиват във военната служба и подписват договор. Повечето чуждестранни доброволци в руската армия са от Сърбия."

Берич, слаб мъж с дълга черна коса, преди това е давал интервюта за руски държавни медии, в които описва как се е сражавал като част от проруската самопровъзгласила се Донецка народна република в Украйна от 2014 г.

Рускоезичната служба на BBC, която миналата седмица първа съобщи за сръбската схема за набиране на персонал, заяви, че е получила запис от среща между Савичич и неназовани служители в Москва, в която Савичич каза, че планира да наеме до 1000 сърби граждани, които ще сформират собствен батальон като част от 106-та въздушнодесантна дивизия.

Руското министерство на отбраната не беше открито за коментар от The Guardian.

Точният брой на сърбите, подписали договор с руската армия, остава неясен.

Orden Respubliki, антивоенна руска група за разобличаване, сподели с The Guardian списък, съдържащ 13 сърби, които според съобщенията са се записали в руската армия от септември. Двама от 13-те мъже, посочени в списъка, включително Бранко, отговориха на исканията за коментар от медията.

"Засега сме около 60-70 души", каза един от сърбите в списъка, който също пътува от Сърбия до Москва през септември, добавяйки, че е подписал със "106-а въздушнодесантна дивизия".

Мъжът каза, че е решил да се присъедини към руската армия по "идеологически причини" и че доходоносните военни заплати играят "второстепенна роля".

Стремежът към набиране на персонал рискува да разпали напрежението между Москва и Белград. Миналия януари президентът на Сърбия Александър Вучич реагира гневно по националната телевизия след руски новинарски видеоклип, в който се твърди, че показва сръбски доброволци, които се обучават да се бият заедно с войските на "Вагнер" в Украйна.

"Защо вие от "Вагнер" се обаждате на някого от Сърбия, когато знаете, че това е против нашите правила?", каза президентът, имайки предвид закона, който забранява на сърбите да участват в конфликти в чужбина.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич също предупреди сърбите да не се присъединяват към руските редици. Повече от две дузини сръбски националисти са преследвани оттогава.

Виктор Заплатин, руски ветеран от войната, който набира сръбски доброволци в боевете заедно с проруските сили в Украйна през 2014 г., каза, че сръбските власти са предприели репресии срещу бойци, отиващи в Русия.

"Рисковете от наказателно преследване за онези, които са отишли ​​в Русия и са се върнали в Сърбия, са много високи", каза Заплатин. "В Русия винаги е имало доброволци от Сърбия. Това означава, че там вече има доброволци, но броят и в какво качество участват и служат е организационна тайна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Защото

преди 6 месеца

Всеки с изключение на Българското продажно правителство се стреми е да е на страната на победителите. На страната на силния, а не на разпадащият се хегемон САЩ.

110

Вучич е джендър

преди 6 месеца

Няма такова нещо. Сърбин не ще да се бие за Косово, камо ли за Москва.

109

Я, па Я

преди 6 месеца

Сърбия е измислена и направена от Русия държава с цел да се противостои на българското възраждане. Когато създават съвременна Сърбия, сръбският народ е в по голямата си част мюсюлмански. За това Сърбия е създадена на почти изцяло български земи с българско население. Сърбите са били само два рода населявали двата бряга на една малка река вливаща се в Българска Морава. Столицата им Крушевац (Крушевец) е изцяло български град. Сърбизацията започва веднага под руско ръководство...

fallback