Снимка: БГНЕС
fallback

По случай националния празник на РС Македония - Илинден – Ден на републиката, президентите Стево Пендаровски и Александър Вучич проведоха съвместна среща в манастира "Св. Прохор Пчински", съобщи БГНЕС.

Районът около манастира Св. Прохор Пчински, както и самото светилище, са важни исторически и географски както за Сърбия, така и за Северна Македония, пишат днес държавните сръбски медии.

Тази сутрин в присъствието на миряни се проведе съвместна литургия от представители на двете православни църкви.

Това е важна дата, защото тук се е провело първото заседание на АСНОМ (Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония), което македонците смятат за основа на държавността и езика, коментира събитието РТС.

Президентът на Сърбия Александър Вучич приветства президента на Северна Македония Стив Пендаровски пред манастира Свети Прохор Пчински. Двамата бяха посрещнати в манастира от Вранския епископ Пахомие и архимандрит Методий, който е игумен на манастира.

Преди срещата Пендаровски поднесе венец на паметната чешма при портата на манастира.

"Ние сърбите обичаме македонците и Северна Македония. Ние не искаме нищо, не се нуждаем от нищо, освен да си сътрудничим още по-добре и повече. Пожелавам ви весели празници и винаги да се чувствате добре дошли навсякъде на територията на Сърбия", каза Вучич.

Пендаровски каза, че се надява добрата традиция да се празнува Илинден, най-големият национален празник на страната, "на мястото, където е създадена Република Македония", ще оцеляват.

"Първата македонска република е създадена в този манастир, който сега се намира на територията на Сърбия. Когато е създадена, тя е била една държавна общност", заяви Пендаровски.

Той подчерта, че Илинден е от най-голямо значение за Северна Македония и нейния народ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

какво се чудим

преди 9 месеца

Пендаровски се събира с най-големите български врагове да празнува български празник кт го присвоява за бюрмски.което показва кой му дърпа конците.Какво общо има сърбия със илинденско преображенкото българско въстаниие на българите от одринско и македония ,къдет сърби няма още пове Сърбия е враг на всичко балгарско и на обединена българия

52

Анонимен

преди 9 месеца

Долу ръцете от моята Сърбия !

51

рижко

преди 9 месеца

До Хладния разумМиле Китич е от Босна

fallback