Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Договореният през 2022 г. компромис за европейската перспектива на Северна Македония има ясно разписани условия, които страната-кандидат трябва да изпълни, както преди пълноценното отваряне на преговорите, така и по време на целия преговорен процес.

Oще по темата
Това се казва в официален отговор до агенция БГНЕС от българското министерство на външните работи в отговор на въпроса ни за бъдещата евроинтеграция на западната ни съседка.

"Компромисът обхваща три отделни, но взаимосвързани елемента – заключенията на Съвета на ЕС от юни 2022 г., Преговорната рамка на Северна Македония и двустранния Договор за добросъседство от 2017 г. и мерките за неговото прилагане (разписани в Протоколите от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12). Този компромис е приет от всички държави-членки на Съюза, той е в сила, както беше потвърдено от всички държави-членки отново в заключенията им от м. декември 2022 г, и договорения чрез него механизъм има европейски, а не двустранен характер", подчертават от външното ни министерство.

"Постигането на членство в ЕС е продължителен процес с множество стъпки, в който страната-кандидат постепенно се приобщава към спазване на европейските принципи и прилагане на стандартите на Съюза във всяка една сфера на своя политически, обществен и икономически живот. Едно от предизвикателствата пред Северна Македония е разрешаване на проблемите с правата на българите и с развитието на добросъседски отношения с България. Преодоляването на тези дефицити ще бъде оценявано в процеса на европейска интеграция на Скопие като един от заложените в Преговорната рамка критерии. Преди това страната-кандидат трябва да започне пълноценни преговори за членство, което изцяло зависи от вписването на българите в нейната конституция", се казва още в документа.

"Министерството на външните работи редовно информира партньорите на България в ЕС и европейските институции за състоянието на отношенията със Северна Македония, включително за нарушенията на правата на българите в съседната държава, което е част от Копенхагенските критерии за членство в ЕС", се казва в края на документа. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Българин

преди 11 месеца

България трябва да подскаже на Европа,че печелейки нов член на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ може да изпусне нас и да ни приближи по-плътно до Русия.Ясно и категорично да заявим позицията на непримиримост относно какъвто и да компромис.Европейците не са наясно за миналото и загубите,които сме понесли от участието ни на страната на Германия във втората световна война.На всичко отгоре точно немеца е този,който се мъчи да ни преметне в този съдбовен за българите момент. Нашите управници добре да си помислят!!

43

Болят ме ушите

преди 11 месеца

От изскривения кривоговорен Български диалект със дивашки простацизъм и първобитност на произношение.

42

Населението на РСМ

преди 11 месеца

Са кумански татари от тюркски произход със смесена византийска синьо-лилава ХУНЗА-пакистан-афагански примес.Порода от чуваши-талибан без индентичност.

fallback