Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"С бързи стъпки вървим към по-зле!" Така историкът проф. Иван Илчев определи пред БНР работата на българо-македонската историческа  комисия. Според него на тази комисия са й били придадени функции, каквито тя не би трябвало да има.

Oще по темата
"Въпросите, включително за общото минало, са въпроси, които държавите трябва да решат. И в България, и в Северна Македония държавата дава план-програма за написване на учебници и какво те трябва да съдържат. Много трудно е за индивидуален автор да си позволи да напише нещо, което радикално се разминава с исканото от държавата. Това е особено трудно за колегите от Северна Македония, чиято цяла досегашна кариера е построена върху неистини, в по-голямата си част, и за тях е изключително трудно да променят нещата", каза той

Проф. Илчев е на мнение, че вписването на българите в Конституцията на Северна Македония няма да доведе до нищо. Според него въпросът е не какво е написано на белия лист, а какво е осъществено и какво се крие зад него.

По думите му цялостната ни политика по отношение на Северна Македония е погрешна:

"Подписаният протокол за взаимоотношенията беше прибързан, без поставяне на времеви рамки, без условия за гаранции, а на пожелателен принцип. Цялото наше общество, заедно с политиците, трябва да се отърсим от мисълта за братството с македонския народ. По редица причини, до голяма степен поради грешките на нашите политици и държавници Северна Македония е тръгнала по различен път от нашия. За съжаление този път е антагонистичен на нашия", коментира той.

Проф. Илчев не вижда накъде повече може да се изострят отношенията между двете държави.

За поредна година Центърът за върхови постижения "Наследство.БГ" ще представи годишен календар - април 2023 - март 2024 г. Темата на календара е "Европейската етническа картография за Македония ХIХ век - 1878". Представянето е днес от 14.30 часа в Регионалния исторически музей в София. В предаването "Хоризонт до обед" проф. Иван Илчев обясни защо са избрали именно тази тема.

"Упорито опитваме да накараме нашите колеги от комисията за българо-македонските отношения, от Северна Македония, да ни представят автентични документи за тезите, които те зашитват. Те още по-упорито отказват да го направят. Те нямат такива данни, такива документи. Затова ние решихме да им ги предоставим. Картите, които сме включили, са 12. В огромното мнозинство от тях са карти, изготвени от западни учени въз основа на проучвания на населението на Балканския полуостров и пътуванията, които са правени из Балканите", каза той.

На 2 юни в Народната библиотека ще открием изложба с 50 пана с най-различни карти - от появата на тези карти до началото на Балканските войни, съобщи проф. Илчев.

"До този период може да се говори за научна компетентност и научна безпристрастност при изготвяне на тези карти. След това много дръзко и безсрамно се намесва политическото сметкаджийство", добави той.

Историкът подчерта, че в тези карти се съдържа видима информация за това какво население живее през този период в Македония.

"Това население в общи линии са българи на първо място, после турци, гърци, албанци, власи, евреи. Липсват два народа на Балканите - в нито една карта не се появяват македонци и сърби", обяни проф. Илчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Е-ха

преди 1 година

От една страна като се почне с Георги Димитров, заради управляващите политици в България с македонски корени, заради тях отношенията между двете държави са изострени. От друга страна управляващите в съседната държава в болшинството си са сърби, власи, албанци и малко @вреи.

66

Асброх

преди 1 година

До АнонименМного умален ви е светът, САЩ и едни беднеещи Европейски подамерикански щати и разрушена Украйна, уви, не разбирате

65

Политкоректен

преди 1 година

Ние отдавна сме се отървали от тази мисъл, ама разни медии непрекъснато ни втълпяват разни глупости. Като че ли много ни интересува какво са казали или направили там.

fallback