Снимка: БГНЕС
fallback

Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа. Това се казва в официално съобщение на Вселенската патриаршия, цитирано от БГНЕС.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея.

От информацията става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

Преди години от МПЦ поискаха Българската православна църква да бъде обявена за тяхна църква-майка, но веднага след като бе сформирана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, македонските владици започнаха да се обръщат за съдействие директно към Вселенската патриаршия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 2 години

Ами те поповете ни като всички останали...Кое е наред,че религията да е на ниво.

32

Българин

преди 2 години

Вселенския "патриарх" - е едно нищо - разколник, размонашен и анатемосан - по Каноните и Догматите-отдавна е осъден и ще бъде Осъден пред Бога - чака го дъното на ада където с дявола ще си правят компания в най-лютите мъки. Какво прави Вартоломей и какво говори няма никаква значение-защото да - той не е нищо - той е една черна дупка - бъдещ жител на ада !!! Да бъде низвергнат и анатемосан сега и винаги и во веки веков за премногото си грехове срещу Православието !!!

31

Анонимен

преди 2 години

Ако някой трябва да се обвиняван, това са българските разплути, продажни , мързеливи попове - слуги на КГБ

fallback