Снимка: БГНЕС
fallback

Сътрудничеството с България се е подобрило, особено след идването на двете нови правителства и установяването на нов начин на комуникация. Когато има документ, приемлив и за двете страни, той ще бъде споделен с институциите и обществеността, обяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Винаги има хора, които искат да влошат отношенията, но македонското и българското правителство са против и смятат, че трябва да се осъществява сътрудничество във всички области и във всяка сфера", заяви Ковачевски

"С България установихме нов процес на разговори, нов начин на комуникация, който трябва да повиши доверието не само между министрите, но и между обществата като цяло. Сформирани са работни групи, които вече показват резултати, проведени са научни конференции между университети, заседават търговски камари, увеличени са транспортните квоти. Сътрудничеството се подобри в сравнение с предходния период.

Отношенията се подобриха, официалното ниво на комуникация се подобри и е на нивото на европейските ценности. Винаги има хора, които искат да влошат тези отношения, но ние и българското правителство сме против това. Трябва да си сътрудничим във всички области“, каза премиерът.

Oще по темата
Той припомни, че България е помогнала за евакуацията на македонски граждани от Украйна.

Според Ковачевски именно руската агресия срещу Украйна е показала, че Европа трябва да бъде единна и силна и това първо трябва да се случи между съседните страни.

От своя страна вицепремиерът на РСМ по европейските въпроси Боян Маричич каза: "Когато прекратим всички разногласия с България, очакваме ЕС да започне преговори незабавно, без забавяне. Скорошното посещение на Жозеп Борел, наред с други неща, е било с цел и да се даде тласък на възобновяването на преговорите с България, каза Маричич в предаването "Сутрешен брифинг".

Коментирайки нивото на отношенията със София, той оцени, че вече са спокойни. Според Маричич новият подход е дал резултат и е довел до нормализиране на комуникацията. Той допълни, че диалог се осъществява на много нива.

Решението за провеждане на първите междуправителствени конференции и започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания по време на френското председателство на ЕС би било правилно и справедливо с много положителни ефекти за целия регион. Това мнение бе изразено при обсъждането на министъра на външните работи Буяр Османи с външните министри на страните-членки на Европейския съюз, организирано под егидата на министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас.

На срещата присъстваха и върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председателят на ЕК Жозеп Борел и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 години

Ако Русия нападне България считайте че единственияте които ще ни се притекат на помощ са точно македноците от РСМ!

25

Анонимен

преди 2 години

Най-накрая националистическия уклон в БГ ще бъде потушен. Не може да се караме за глупости с РСМ - най-близкия си съюзника в Европа!

24

Анонимен

преди 2 години

Европейският съюз няма нужда повече да се разширява.

fallback