Снимка: архив, БГНЕС

Настояваме да се решат всички спорни въпроси сега – преди започване на преговорите на РС Македония с ЕС. За да няма никога повече предпоставки България да спира този процес. Ние работим и се стремим към бърза писта след решени проблеми, а не към бъдещи неразбирателства и нови блокади.

Това се казва в открито писмо на организации на българите от РС Македония, изпратено до президентите и премиерите на България и РС Македония - Румен Радев, Стево Пендаровски, Кирил Петков, Димитър Ковачевски.

Още по темата
Аргументите срещу подлата и недобронамерена позиция, която има за цел да си затворим сега очите пред отворените въпроси, са много. Те имат за цел да пренебрегнем тези въпроси, така че те или никога да не се решат, или да заложат сериозен капан в процеса на европейска интеграция на РСМ. Членството в ЕС би следвало да бъде резултат от покриване на критерии и споделяне на ценности, а не само стремеж към усвояване на европейски фондове, се посочва в писмото.

Базирайки се на днешната ситуация с руската инвазия в Украйна, определени сили призовават веднага и безусловно да се започнат преговори на РС Македония с ЕС, без значение че липсва какъвто и да било напредък по спорните въпроси. В този случай няма как да не напомним ключовата роля на Съветския съюз в процеса на създаване на македонизма и неговото насилствено налагане като държавна политика в България и Югославия, се припомня в текста.

Поставянето на една нереформирана Македония на европейския път всъщност ще вкара в ЕС още проводници на кремълските интереси. ЕС не бива да се ползва за легитимиране на посегателства върху човешките права и достойнство на българите в Македония.

Сърбия от години води преговори с ЕС и тази реалност не е изиграла особена роля за намаляване на руското влияние. Точно обратно – отваря и ще отвори по-широко вратите за това влияние в Европа. Това ли е съдбата, която тези уж загрижени хора подготвят за Република Северна Македония?, питат българите от РСМ.

Спазването на правата на човека, особено правото на самоопределение, правото на работа, не са ли един от основните стълбове, върху които се гради разбирането за европейските ценности? Защо и до днес в Република Северна Македония се допуска да има граждани „втора категория“, какъвто е примерът с македонските българи? Защо да не решим този въпрос сега и кои са тези антиевропейски сили, които искат да заложат „бомбата със закъснител“ в преговорния процес на Македония?

Езикът на омразата, който се генерира в образователния процес, и фалшифициране на историята на Македония не е ли директна атака срещу европейските ценности и разбирането за добросъседство? Докога нашите деца ще бъдат обиждани, че са внуци на „фашисти, окупатори, убийци“? Докога всички деца на Македония ще бъдат облъчвани с омраза към България, която всъщност е и омраза към идеята за Европа без граници? Защо да не решим тези въпроси сега и кои са тези сили, искащи да заложат този капан в преговорите на Македония с ЕС?

Правото на самоопределение е универсална човешка ценност, която се отнася и към хората, които не са между живите. Докога някой ще си позволява, особено в Северна Македония, да подменя самоопределението на хора, починали преди 50 или 100 години, да подменя каузите им, да фалшифицира историята и всичко това да бъде ползвано за индоктринация на подрастващото поколение с език на омраза към българите? Уважаването на историята, защитата и зачитането на културно-историческото наследство не са ли европейски ценности?  

Докога ще толерираме факта, че престъпленията и кощунствата на комунистическия режим в Югославия, особено тези към македонските българи, ще останат тайна за света и за нас? Архивите на комунистическите служби трябва да бъдат отворени, за да узнаем всички истината за „палачите“ на нашия народ в Македония и да осъдим злините им? Това не ли е европейска ценност? Защо хилядите избити и репресирани българи в Македония след 1944 г. все още не са политически и морално реабилитирани?

Има още много аргументи срещу подлата и недобронамерена позиция, която има за цел да си затворим сега очите пред отворените въпроси. Да пренебрегнем тези въпроси така, че те или никога да не се решат, или да заложат сериозен капан в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония, се казва в писмото.

Ние, организациите на македонските българи, се обръщаме към Вас да ви окуражим да решите политическите предизвикателства между България и Северна Македония и да пристъпите към начало на преговори за ЕС, само когато има реални гаранции за трайни решения. Защото тези решения директно засягат нас, нашите предци, но и нашите деца, завършва писмото, което е подписано от Люпчо Георгиевски - КЦ „Иван Михайлов“- Битоля,
Елизабета Найдоска Величкова - Сдружение „Трибуна“- Прилеп, Добре Митрев - Сдружение „Македонско-българско приятелство“- Скопие, Владимир Перев - Сдружение „Коридор 8“- Скопие, Владо Треневски - Сдружение „Интеракция“- Охрид, Столе Велков - Сдружение „Единство“- Кочани, Петар Колев - ПП Гражданско демократичен съюз.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase