Снимка БГНЕС, архив

Министерството на външните работи определи като "неприемливо" заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да "отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности" в страната, "включително чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна".

Това става ясно от позиция на министерството, публикувана на официалната му интернет страница. Тя идва на фона на заявленията на премиера Християн Мицкоски, че Скопие ще поиска преговори с България за промяна в преговорната рамка.

В позицията на МВнР се посочва, че България "настойчиво припомня, че Европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г. между 27-те държави-членки на ЕС и самата Северна Македония, ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на съседната държава. Също така, принципът на единодушие в процеса на разширяване на ЕС е установен в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания".

"Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС", пише в позицията на външното ни министерство, където се припомня, че "в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори".

Ето защо София определя като "неприемливо" заявеното намерение на Скопие да не се придържа към поетите международни ангажименти и подписани споразумения.

"Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества", се казва още в съобщението, според което:

"Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие, че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase