Кадър: YouTube

Павле Траянов - лидер на Демократическия съюз, който участва в управлението на РС Македония, обвини българската държава в геноцид спрямо РСМ.

Още по темата
Той сравни руската агресия на Владимир Путин с българската политика спрямо РСМ. "Длъжни сме да видим къде е ключовият проблем и това е България, която отрича македонския народ. Това е един вид политика на геноцид", каза Траянов пред местната телевизия "24 вести" и добави: "Ако направим сравнение между това, което каза Путин за Украйна, с малки разлики виждаме, че България има същото отношение към Македония. В Украйна вместо дипломацията в момента говори артилерията. Европа никога не е решавала жизненоважни въпроси."

Според него "в тези трудни моменти за Европа и Балканите… всички очакват България да прояви разбиране за европейските процеси, а това означава да вдигне ветото за РСМ."

Дясната ръка на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски Александър Николоски пък сравни вчера България с руската агресия срещу Украйна.

На извънредното заседание на Парламентарната асамблея на съвета на Европа в Страсбург Николоски каза следното: „Това, което ние подчертаваме е, че украинският и македонският народ имат много сходства. Както оспорват украинската национална идентичност, така България оспорва македонската национална идентичност. Както е оспорван украинският език, по същия начин България оспорва и македонският език. Така както страда украинският народ, така страда и македонският народ“. Николоски и партията му разпространиха и видео с неговото изявление.

БГНЕС припомня, че посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир преди две седмици официално и публично призова да не се правят подобни сравнения, защото това не отговаря на истината. Въпреки това официални лица и публични личности продължават да сравняват България с руската агресия срещу Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase