Снимка: БГНЕС

Промените в конституцията няма да решат проблема, а само ще го задълбочат, смята кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска в първият телевизионен дебат със Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. По думите й ВМРО-ДПМНЕ приема преговорната рамка, но не и промени в конституцията „по този начин”. Силяновска отново разви тезата си за „по-различна добросъседска интерпретация на договора с България”, в която ветото да бъде използвано единствено по отношение на критериите от Копенхаген.

Пендаровски настоя опонентката му да посочи начина, по който Северна Македония ще продължи по европейския си път, при положение, че „ако страната иска да продължи преговорите с ЕС, конституционните промени трябва да се направят”

 „При това отношение на сегашната опозиция, ако утре дойде на власт, а дори и да остане в опозиция, при необходимите две трети от гласовете в парламента за конституционни промени, до 2050 г. няма да можем да станем членове на ЕС. Смятате, че ще можете от позицията на нечлен на ЕС да обусловите тези, които са членове, да направят това (промяна на преговорната рамка). Говорим за реална политика, а не за правни тълкувания в кабинет”, заяви Пендаровски.

Условията за евентуално сътрудничество при съставяне на правителство след изборите, които албанските партии поставят, чест от които са гласуване на помените в конституцията също бяха тема в дебата то ТВ 21 между Пендаровски и Силяновска.

Според Силяновска условията на албанските партии са  „изключително необичайни”, тъй като „условията обикновено се поставят от тези, които имат капацитета да съставят правителство”.

„Ако някой предварително направи политически сценарий за конституционни промени, той отрича и подменя парламента, а с него и парламентарната демокрация. Знае се кой е вносителят на конституционните промени. Да предрешаваме резултата обаче няма нищо общо с парламентарната демокрация“, заяви Силяновска.

Стево Пендаровски от своя страна заяви, че позицията й е напълно противоположна на призива на председателя на ВМРО-ДПМНЕ за коалиция с албанската опозиция, който той отправя още преди изборите.

„Мицкоски казва гласувайте за нашия кандидат, ако искате да влезете в правителството. Защо не го постави като условие след изборите, на 8 май вечерта?“, попита Пендаровски.

Първият телевизионен дебат между двамата беше остър и емоционален, в него не липсваха и взаимни нападки, включително по отношение на качествата на двамата кандидати за президент, които на 8 май за втори път ще се изправят във втори тур на президентски избори в страната. През 2019 г. вторият тур на президентските избори спечели Стево Пендаровски, на 8 май тази година обаче Гордана Силяновска влиза в балотажа със сериозна преднина от над 180 хиляди гласа пред Пендаровски. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase