Снимка: БГНЕС
fallback

Вече втори ден в Сърбия се организират протести, а медиите в страната твърдят, че причината за тях е недоволството на гражданите от връщането на някои мерки срещу коронавируса.

Но това ли е причината наистина?

Според много потребители в Instagram медиите, които са държавна собственост, лъжат, а малцината журналисти, отишли на протестите, за да отразят истината, са били бити и заплашвани.

Oще по темата

Два поста се появиха в социалната мрежа - единият гласи "Какво се случва сега в Белград", а другият - "Не протестираме заради мерките срещу COVID-19".

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

spread the word!! we are protesting against oppression!!! again, sorry about any typos or grammar errors🖤 EDIT: By ‘supporting trump’ i meant the serbian government gave him support regarding the latest BLM protests ps. to all the people following me bcuz of art: i’ll get back to it rly soon but i have to help my country fight right now🖤 #protesti #srbija #srbijajeustala #beograd #sns #aleksandarvucic #vuciculopove #sedmijul #covid19 #protests #serbia

Публикация, споделена от 。✟𖤐†。𝖘𝖆𝖙𝖆𝖓’𝖘 𝖑𝖆𝖒𝖇。†𖤐✟。 (@agnusatanae) на Юли 8, 2020 в 7:14 PDT

Според тях, хора подкрепящи от крайно левите, до крайно десните партии, са се събрали пред парламента, за да се противопоставят срещу диктатурата на президента. Тези, които са най-близо до сградата, са били нападнати от полицията със сълзотворен газ и палки. Според публикацията, на мястото на протеста е имало само две журналистки и две камери. Те също са били нападнати със сълзотворен газ.

 

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Policija na konjima juriša na narod, na omladinu, na našu decu!

Публикация, споделена от Boris Malagurski (@malagurski) на Юли 8, 2020 в 2:53 PDT

От постовете става ясно, че хората са недоволни, защото по време на изборите се твърдеше, че Сърбия е преборила заразата. Всички ресторанти, барове, кафета и магазини бяха отворени, след като в страната бяха въведени някои от най-строгите ограничения на Балканите. След края на изборите обаче заразените започват да растат светкавично, а хората осъзнават, че ниският брой заразени всъщност е бил измама.

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Direktno sa posla demonstrantima u Nišu pridružila se i žena u uniformi lekara. Ona kaže da je u zdravstvu 31 godinu, da će možda da je suspenduju, ali da radi ovo zbog mladih. PODRŠKA LEKARIMA 🙏 #SHARE

Публикация, споделена от ACA CVETKOVIĆ (@acacvetkovic_) на Юли 8, 2020 в 12:29 PDT

Сърбите са недеволони, че Вучич подкрепя Тръмп и Китай, че пенсиите им се стопяват, а възрастните хора остават без пари за храна, не могат да си позволят и помощ. Гражданите не знаят къде отиват парите, които държавата взима от тях. Те се страхуват, че рано или късно ще останат без средства и без дом, за това мигрират в други европейски държави. Те обвиняват и сина на президента в съучастие с мафията.

Вучич се възмути, че протестиращите са нападнали полицаите, но според постовете - полицаите нападат протестиращите. Много хора са били ранени.

Потребителката agnusatanae, чието истинско име е Сара, събира сведения на потребители из цялата страна. В един от постовете си тя твърди, че протестите са били мирни, преди полицията първа да ги нападне и се възмущава, че Вучич се опитва да ги дискредитира, като казва, че протестиращите са "хора, които вярват в теорията за плоската Земя".

ŠTAAAAA??????? pic.twitter.com/pP4aaOXKAl

— lama lama lama duck (@_Tijanizza_) July 8, 2020

Потребители, писали към нея, свидетелстват, че полицията в Белград сама запалвала старите си коли, а онези, които се опитват да нахлуят в държавните сгради и причиняват щети са всъщност изпратени от правителството, за да накарат протестиращите да изглеждат зле и да дадат причина на полицията да нападне хората. Толкова много граждани са били арестувани, че купища обувки са останали по улиците на Белград.

В един от постовете, изпратени до Сара, млада жена разказва как майка й, която е медицинска сестра, заподозряла измамата на правителството още в дните преди изборите. Тя се опитала да предупреди хората, че вирусът не е изчезнал, а тъкмо обратното - властите се опитват да прикрият увеличаващия се брой на заразените. Тя била заплашена с уволнение, за да си замълчи.

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

https://youtu.be/AbxlRgBeDTs

Публикация, споделена от Јован Спасовић (@jovan2022) на Юли 8, 2020 в 12:20 PDT

"Вучич е единственият президент, който използва ултраси за своя лична охрана", глади един от споделените постове, придружен от снимки на мъжете, които по време на карантината всяваха страх у жителите на Сърбия, за да ги принудят да напускат домовете си. Именно за тях се твърди, че им е било наредено да се превърнат и в провокатори на протестите.

Serbian President Vučić is one of the rare presidents in the world who uses football hooligans as his private security. Photos taken by @KRIKrs around the presidential building during anti-govt protests pic.twitter.com/Y0EvEZk4mx

— Viktor Marković (@Belgrade) July 8, 2020

Сръбско-канадският режисьор Борис Малагурски също е част от протестите. В своя акаунт той споделя кадри от полицейското насилие над гражданите, като на едно от видеата се вижда, как органите на реда започват да бият трима мъже, които просто стоят на пейка. На други клипове се виждат десетките полицейски ванове по магистралата, които пътуват към Белград.

 

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Policija tuče građane koji sede na klupi. Represija trulog režima.

Публикация, споделена от Boris Malagurski (@malagurski) на Юли 7, 2020 в 4:39 PDT

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Репресија над женама! Срамно!

Публикация, споделена от НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ (@revolt_cg) на Юли 7, 2020 в 5:13 PDT

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

noFreeman

преди 3 години

егати и лъжливата статия... леля ми живее в Белград вече 40 години... протестите са за лъжливия коронавирус (сърбите на 100% са уверени че това чудо го нема) и за мерките, които щяха да им друснат управляващите... ама на вас само това ви се представя, а че СЗО обеща 7 милиарда на правителството за борба с короналъжата... пълен смях... скоро и при нас ще е така... дай Боже!!!

42

Анонимен

преди 3 години

Естествено че всичко е заради цар Вучич, коронавируса е само повод. Най съм възмутен от поведението на Борисов, който за да не изяде новичока строи газопровод на цар Вучич с наши пари по нареждане на цар Путин.

41

Анонимен

преди 3 години

И там правителството им е същите бок--луци като нашите!! Дано да ги изчистят както б--оклуц-и каквито са!

fallback