Снимка: Dalmacija danas

Пречупеният кръст е омразен символ по цял свят, като в някои страни използването му е забранено. Но в Хърватия свастика се появява неведнъж – на футболни игрища, по стени, пейки, а сега и в... река, пише порталът Dalmacija danas.

Нацисткият символ в река Ядро е забелязано от читател на портала, който е изпратил снимката. Кой, кога и как го е начертал на дъното, не е известно.

Най-известният случай със свастика в Хърватия е този от стадион „Полюд“ в Сплит от юни 2015 г., когато неизвестни лица бяха изгорили тревата под формата на пречупен кръст преди мача между Хърватия и Италия.

Съд в Сплит осъди миналата година на първа инстанция Хърватския футболен съюз и тогавашния му изпълнителен директор Дамир Върбанович като отговорни, защото като организатор на мача не са извършили контрол на терена. В края на май обаче Висшият апелативен съд отмени присъдата и делото беше върнато на съда в Сплит. На заседанието през юни тази година Върбанович не се яви в съда и съдийката отложи делото, а давността изтече на 10 юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase