Снимка: flickr

явото гръцко правителство е обезпокоено, че закъснява траншът от два милиарда евро, тъй като в края на месеца предстоят плащания, съобщава в. "Вима".

Брюксел преценява, че все още не е постигнат достатъчен напредък от страна на Атина и е разтревожен, че ще е нужно още време, за да бъдат реализирани всички 48 мерки за икономии и реформи.

Още по темата

Изпълнението им се бави от септември и по тази причина цялата процедура закъснява с един месец, отбелязва изданието.

Гласуваният миналата седмица законопроект обхваща само една трета от мерките за икономии, поискани от кредиторите в рамките на новата спасителна програма за Гърция.

Смята се, че останалите две трети правителството ще трябва да включи в постановления и циркулярни писма, за да бъде преведен траншът от два милиарда евро най-късно до 27 октомври, пише в. "Нафтемборики".

Мерките изцеждат домакинства и пазара, предупреждава изданието.

Освен тях, кредиторите ще искат от правителството и втори законопроект, който ще включва много по-тежки мерки за икономии, като орязване на пенсиите над 1000 евро и на социалната надбавка към тях.

Това са условия, за да може Атина да получи и следващия транш от един милиард евро по новата програма и да стартира официалната оценка на кредиторите по напредъка на тази програма, а също и процедурата по рекапитализация на гръцките банки, която трябва да бъде направена до края на годината, както обяви премиерът Алексис Ципрас, отбелязва в. "Та неа".

Правителството е на път да изпадне в нервна криза заради множеството открити въпроси, предупреждава в. "Катимерини" и допълва, че това може да бъде с висока политическа цена за управляващите.

Анализатори твърдят, че засега кредиторите отхвърляли предложенията на правителството за еквивалентни мерки.

В. "Имерисия" алармира за опасност от спиране на плащанията, тъй като в държавните фондове се е образувала дупка от над пет милиарда евро. Вестникът се опасява, че в следващите месеци е възможно да настъпи бум на просрочените задължения заради новите данъци.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase