Снимка: Bulgaria On Air

Международните кредитори на Гърция се връщат днес в страната, за да оценят напредъка й в изпълнението на икономическите реформи. Те са условие за отпускането на 86 млрд. евро помощ. Визитата е първа след преизбирането на гръцкия премиер Алексис Ципрас на 20 септември. Тя идва седмици преди 12 ноември, когато най-големият синдикален съюз свика общонационална стачка.

Представителите на ЕК, ЕЦБ, ЕСМ и МВФ ще останат в Атина до петък и трябва да дадат положително становище за отпускането на транш от 2 млрд. евро за страната. За да стане това обаче, новият кабинет, воден от СИРИЗА, трябва да изпълни 49 условия.

Миналата седмица парламентът в Атина прие първия списък с реформи в пенсионната и данъчната система. Така хората ще се пенсионират на 67-годишна възраст – мярка, която трябва да гарантира устойчивостта на системата до 2050 г., а компаниите, които укриват данъци, ще бъдат наказвани много по-сурово.

Оттук нататък Атина трябва да приеме и закон, с който да увеличи данъците и за фермерите, които имат силно лоби в страната. Идеята на властите е да увеличат техния данък печалба от 13%, какъвто е сега, до 26%. На 12 ноември най-големият синдикат в частния сектор свика 24-часова общонационална стачка – тя е първа такава, откакто лявото правителство на СИРИЗА е на власт.

"Тези данъчни акции удрят по работещите хора и ще доведат до още по-голяма безработица", посочват организаторите. Атина с всички сили ще търси зелената светлина за помощта от кредиторите, за да може да рекапитализира банките си до края на годината. През месеците от декември 2014 г. до юли 2015-та 50 млрд. евро капитал беше изтеглен от банките. Броят на необслужваните кредити също нарасна главоломно.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase