Снимка: БТА

"Край на 13-годишното еднопартийно управление", пише турският в. "Хюриет" по повод резултатите от вчерашните парламентарни избори в Турция, на които според неофициалните резултати управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е загубила парламентарното си мнозинство.

Друг акцент на вестника е новината, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) е успяла да премине бариерата за влизане в парламента. Десетпроцентният праг, поставен, за да осигури "стабилност на управлението", беше пречка за по-малките партии и от години се обсъждаше премахването му, отбелязва изданието.

Още по темата

"Хюриет" очертава три възможни сценария след изборите: коалиционно правителство, правителство на малцинството или преходен кабинет, който да отведе страната на предсрочни избори.

"Политическият пейзаж се промени", обявява в заглавие и в. "Радикал". "Нова парадигма се оформи в парламента и в турската политика, след като бе сложен край на 13-годишното еднопартийно управление, а ДПН за първи път и с лекота успя да прескочи изборния праг", пише изданието.

Анализаторът на вестника Мурат Йеткин обръща внимание на факта, че ПСР си е осигурявала мнозинство и с по-ниска подкрепа на предишни избори, но този път не е успяла заради "несправедливо високия" праг за влизане в парламента на политическите партии, за който президентът Реджеп Тайип Ердоган настояваше да бъде запазен. Преодоляването на прага от прокюрдската формация ще предостави на нейните депутати голям брой места, които иначе би получила ПСР.

"Народът каза 'Стига!' на Сарая (президентството), разточителството, авторитаризма", пише в. "Заман".

"Турските избиратели наказаха ПСР, която изостави правосъдието и демокрацията", коментира вестникът. Изданието посочва управляващата партия като "явният губещ" на изборите и допълва, че никоя друга партия не е отбелязала спад в подкрепата си освен ПСР.

"Краят на една епоха", пише и "Джумхуриет". "След 13 години ПСР изгуби самостоятелното управление. Народнорепубликанската партия запази досегашната подкрепа, ДПН прескочи изборния праг, Партията на националистическото действие подобри резултата си", обобщава вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase