Полиция охранява разчистения площад "Таксим"Снимка: Reuters

Площад "Таксим" в Истанбул отново бе отворен за пешеходци, съобщи телевизионният канал CNN Turk.

Площадът и намиращият се до него парк "Гези" бяха затворени след започналата в събота посред нощ полицейска операция за премахване на палатковия лагер. Те останаха затворени и през целия вчерашен ден.

Отворена е вече и метростанция "Таксим", но все още не се допуска влизането на автомобили на площада.

Екипи на общината почистват района около паметника на Ататюрк и премахват барикадите на протестиращите.

"Започналите по мирен начин протести на площад "Таксим" в Истанбул са преди всичко успех на нашето правителство, твърди в статия за британското списание "Икономист" министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу.

"Наприказваха се много неща за събитията в парка "Гези", но за да може напълно да се осъзнаят нещата, е необходимо да се погледне в по-широка перспектива. Погрешно е да се твърди, че в Турция има каквито и да е пропуски и недостатъци в демокрацията.

Откакто на власт е сега управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), се полагат системни грижи за стабилност и за спазване в рамките на законите на основните права на всички обществени прослойки. Виждаме себе си не толкова като ръководители на страната, а като слуги на народа и на демокрацията", пише в статията си Давутоглу.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase