Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters
fallback

Само по делата, а не по писмата ще съдим. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод предложението на македонския президент Георге Иванов за три дати, които България и Македония да празнуват заедно.

Македонският държавен глава е предложил в писмо до нашия президент съвместно да честваме Деня на Европа, деня, когато Македония беше призната от България или деня на установяване на дипломатически отношения между двете държави.

„Прочетох писмото на македонския президент. Аз, с моите вчерашни думи, мисля, че вече отговорих на това, което получих като послание от Македония“, каза Плевнелиев.

Oще по темата

На срещата си вчера с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле президентът Плевнелиев заяви категорична позиция, че е крайно време управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Той допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и да съхраним историята такава, каквато е.

Коментирайки идеята на Скопие, Плевнелиев днес посочи, че предложението от Македония към България - да честваме заедно 9 май – Деня на Европа – „е много далече от това, което ние си представяме за честване на общи дати и това историята да остане на историците“.

"Не просто само една или две дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна признати. А истински, конкретни, между двете страни, добре работещи предложения за съвместно честване на дати. Защо не Гоце Делчев?”, заяви Росен Плевнелиев.

Той коментира, че писмата и идеите за работни групи, които в момента валят от Македония, са едно, но това, което е важно, са резултати, реформи и действия в интерес на добросъседството. Очаквам това да се случи, няма да се случи от днес за утре и зависи от властите в Скопие, каза българският държавен глава. Той отново изтъкна, че България е отворена за сътрудничество и това е декларирано много пъти.

„Лично аз още в началото на моя мандат заявих категорично – по делата ще ви съдим. И нека да запомнят именно това много силно послание. Само по делата, а не по писмата ще ги съдим. Дела за добросъседство”, заяви Плевнелиев.

Като посочи, че в следващите седмици българските и македонските власти ще търсят решение, президентът Плевнелиев отбеляза предложението на еврокомисаря по разширяването министрите на външните работи на България и на Македония да сложат всички проблеми и идеи на масата.

Предложението на комисаря е добро, очаквам то да се случи и след това да видим какво ще правим заедно - не просто да определяме една или две дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна признати, а истински, конкретни, добре работещи предложения за съвместно честване на дати между двете страни, каза президентът Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 11 години

Вън от Македония фалшивите македонци!!!Македония на истинските македонци(българи)!!!Майка Македония и отечесво България!!!

75

попалексов лдп

преди 11 години

Ще спре ли България приемането на Македония в Европейския съюз, защото изтъкнатите причини и за слепците вече е ясно, че са прикритие за предателството на българските политици по отношение на Македония, по отношение на България. Резултатът от сегашната политиката на България спрямо Македония ще е многопосочен: 1. Сърбия посредник между Атина и Скопие за името- Сърбия се връща на бял кон като фактор в Македония, като фактор на Балканите. Братска, приятелска Сърбия /на Македония/ помогнала и съдействала на Македония срещу досега непреодолимата пречка Гърция. 2. След като Гърция отстъпи под някаква форма благодарение на спасителката Сърбия, негативизмът в Македония срещу нея ще намалее и отношението към нея ще върви в положителна посока. 3. България - вместо като горд, достоен, пълноправен член на ЕС да подкрепи признатата под конституционното име Република Македония, да подкрепи гражданите на Македония като свои сънародници, да неутрализира претенциите на банкрутирала икономически, социално и политически Гърция, България става слугиня в осъществяването на гръцките национални интереси за сметка на българските, България ще е държавата, принудена от ЕС, но като противник, неприятел, враг на Македония да се съгласи за преговори за нейното присъединяване. И след това били ни виновни гърците, сърбите, коминтерните, Белградите , Москвите... Но както е казал народът - каквото сам си направиш и господ не може да ти направи. Това, което ще остане за българския премиер и неговите външен министър и президент, впрегнали България да тегли банкрутиралата гръцка каруца, е удоволствието, че се самопредложиха Гърция да си избършат с тях посрания си ***.

74

хаха

преди 11 години

Точно така Плевнелиев и си дръж на думата мъжката.... Здрава ръка трябва, а не педераски изпълнения - твърда ръка за макетата за да знаят къде им е мястото

fallback