България има най-голям интерес от това Македония да извърви своя път към ЕС. Снимка: БТА

Твърда българска позиция срещу националистическото говорене и политика на Скопие, срещу посегателствата, опитите за подмяна и фалшификациите на българската история, игнорирането на хората с българско самосъзнание в Македония – това беше поискано от участниците в срещата в Благоевград с външния министър Николай Младенов, предаде БТА.

Отношенията с Македония и трябва ли България да подкрепи започването на преговори между Европейския съюз и Македония, отношенията й с другите съседни страни на Балканите в контекста на европейската интеграция и разширяването на Европейския съюз - това бяха сред основните теми, дискутирани на срещата на Николай Младенов с ръководители на община Благоевград, общински съветници и представители на благоевградската общественост. В дискусията в зала "22 септември" участваха и народните представители Любен Татарски, Йордан Андонов, Георги Андонов, Веселин Давидов.

Още по темата

Аз обявих в петък в парламента, че българската подкрепа за Македония е налице, но тя не е на всяка цена, каза министър Младенов. Има определени условия, които от наша гледна точка трябва да се изпълнят, за да може тази подкрепа да продължи да се материализира по начина, по който тя е съществувала вече 20 години.

България е страната, която има най-голям интерес от това Македония да извърви своя път към ЕС, изпълнявайки критериите, които са заложени в европейското законодателство, заяви министър Младенов. Нашата подкрепа за процеса на европейска интеграция е конструктивна и се основава на общото ни виждане, че всички наши съседи от Западните Балкани трябва да бъдат част от ЕС.

Същевременно България стриктно ще се придържа към принципите, че това зависи от цялостното изпълнение на критериите за членство, сред които фигурира и принципът за развитие и поддържане на добросъседски отношения, подчерта външният министър.

Част от темите, които искаме да сложим на масата в този диалог, са свързани с няколко важни неща, посочи той. Първо, ние нямаме териториални претенции към никого от нашите съседи. Но не смятаме, че нашите съседи трябва да имат малцинствени претенции към България, защото в българската държава, в българското общество всеки е свободен да се декларира такъв какъвто смята, че е, заяви Младенов.

На второ място той посочи, че когато говорим за всички наши съседи, особено за Република Македония, е важно заедно да честваме празниците, да честваме историята, да се радваме на това, което е наше минало, за да може заедно да градим и бъдещето си. Това, по думите му, са две области, два жалона на политиката, която искаме да наложим.

"Видимо в рамките на двустранния диалог това няма да стане и трябва да стане в рамките на един европейски диалог, защото ние от доста години, реално от 2000 година България се опитва тези въпроси да ги реши двустранно и това не става успешно", коментира Николай Младенов. "И за нас сега е важно да намерим решение на тези въпроси в рамките на европейските ценности.", добави той.

Искам да чуя какво мислите вие по тези въпроси така че, когато нашият министър-председател отиде на срещата на лидерите на Европейския съюз през декември, позицията, която отстоява, да има максимална подкрепа и съгласие в българското общество, обърна се към присъстващите в залата външният министър. Преди време обявих, че започваме преглед на политиката на България към страните от региона, каза той, като допълни, че счита за особено важно сега, пет години, след като страната ни е член на ЕС, да бъдат изведени приоритетите в политиката ни по отношение на съседите ни.

Външният министър посочи, че е искал да започне този разговор в Благоевград, защото преди да има каквато и да е дискусия в парламента, каквито и документи да се напишат, обсъждат и т. н., за него и за правителството е важно да чуят какво мислят хората в регионите, които са най-пряко обвързани с нашите съседи.

Въпроси на трансграничното сътрудничество с Македония и Гърция министър Николай Младенов обсъди днес и на среща с кмета на Благоевград Атанас Камбитов, а по-късно и с областния управител Костадин Хаджигаев. "Приоритети на политиката на България на Западните Балкани" е и темата на срещата, която той ще има и със студенти и преподаватели от Югозападния университет "Неофит Рилски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase