Щефан Фюле. Снимка: архив, Reuters
fallback

Македония има нов проблем освен спора си с Гърция за името и това са отношенията й с България, тъй като в ЕС все по-често се говори за комплексността на отношенията между Македония и България. Това заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле за радио „Свободна Европа“.

Oще по темата

„Няма разлика, всички съседи са важни за страна, която иска да се присъедини към ЕС. Случаят с Гърция е очевиден, това е въпросът за името, който трябва да бъде разрешен. Освен това все по-често чувам за комплексността на отношенията с България. Чувам много изявления на български представители за проблемите в отношенията между София и Скопие. Това трябва да се разреши. Политиците от двете страни носят отговорността. Пътят към ЕС минава през добросъседските отношения и ако искате да станете добър член на ЕС, единственият възможен начин е да станете добър съсед“, заяви Фюле.

В интервюто Фюле изтъква, че добросъседските отношения са един от основните критерии от Копенхаген, които всяка страна членка трябва да изпълнява, тъй като ЕС иска да се разширява с нови страни, но не желае да внася двустранни проблеми. Въпросът за добросъседските отношения досега не беше част от предприсъединителния диалог между Македония и ЕС и сега, при посещението си в Скопие, еврокомисарят Фюле заяви, че за първи път се поставя и този въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Alexander the great

преди 11 години

skopie = dysniland :))

69

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 11 години

С тези коментари СРЪБСКИТЕ СВИНАРИ целят да намразим нашите братя от Македония и да бъдат отритнати от майка България. Тогава ще са лесна плячка. Република Македония се отдели от Югославия по мирен път защото ни МРАЗЕХА. Всякакви приписвани заслуги на България за мирното обособяване са фантасмагории.Сигурен съм, че когато в БЮРМ отношението към нас се обърне към подобряване, албанците ще бъдат подтикнати да нанесат удара си.В България доста хора са изненадани от действителното положение на нещата в БЮРМ. Това е като един вид шок за мнозина българи, но по-добре е да се знае реалността.

68

wtf

преди 11 години

Македонско трябва да влезе в ЕС, само като област в пределите на Република България!

fallback