Снимка БГНЕС, архив

Сръбският патриарх Порфирий се включи лично в антибългарската кампания на Белград, като отслужи литургия за така наречените “Сурдулишки мъченици“, предаде БГНЕС.

Множество сръбски министри положиха венци.

Главата на Сръбската православна църква /СПЦ/ участва в отбелязването на „100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици“. Порфирий беше посрещнат от многобройни духовници.

След литургията пред храм „Свети Георги“, литийният състав потегли към Дъбока долина.

“Там се намира паметната костница, където се пазят тленните останки на жертвите, избити от българския окупатор през 1915 г.”, пишат сръбските медии.

29 май е канонизиран от СПЦ като ден за прослава на “Сурдулишките мъченици”.

Сръбският патриарх е близък приятел и верен съюзник на сръбския президент в реализацията на политиката за дестабилизиране на Западните Балкани, включително чрез фалшифициране на историята.

Венците бяха положени от министъра на отбраната Братислав Гашич, придружен от бригаден генерал Горан Момчилович и бригаден генерал Зоран Драгичевич.

Министъра на труда Неманя Старович, министъра на грижите за семейството и демографията Милица Джурджевич Стаменковски, и министъра без портфейл Новица Тончев също присъстваха.

БГНЕС припомня, че през последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за „българските престъпления и окупация“ в периода на Първата световна война.

Режимът на Вучич е предвидил серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, прожекция на филм за “Сурдулишките мъченици”, снимане на документален филм.

Най-отблъскващата част обаче е свързана с ученическия конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите, които трябва да пишат за „българските престъпления и окупация“, с което омразата към българите започва да се възпитава в нашата западна съседка още от ученическата скамейка. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase