Македонски гвардейци на откриването на паметника на Александър Македонски в Скопие. Снимка: архив, Reuters

Българският революционер, лидер на ВМРО и учител Тодор Александров, чието име отскоро носят улица и мост в Скопие, вече има и паметник в македонската столица.

Бронзовата скулптура е издигната в скопската община Кисела вода. Тя представлява мъжка фигура, възседнала кон, издигнат на 3,5-метров постамент, съобщи сайтът на „Утрински весник“. Паметникът струва 350 000 евро.

Новият, незнайно кой поред паметник в Скопие, разгневи опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/. 

„Властта продължава да се опитва да предефинира македонската история. Съзнателно омаловажава героите от антифашистката борба и в същото време издига на пиедестал най-големия противник на македонската кауза“,заявиха от СДСМ.

Още по темата

„С кое право Марян Гьорчев /кмет на община Кисела вода/, без да пита гражданите поставя тази противоречива личност да бъде символ на община Кисела вода. Това, че е издигнат тайно в 7 часа, няма да намали възмущението на жителите на Кисела вода“, заяви Таня Томич от СДСМ, цитирана на сайта на A1ON.

На 14 юни протестиращи срещу преименуването на улица и мост в Скопие на името на Тодор Александров скандираха „Бугари“, „Предатели“, „Уа“. Те се опитаха да нахлуят в сградата, в която се провеждаше заседанието на общинарите, като при това счупиха няколко стъкла. Протестът беше организиран от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/.

Вътре в залата сред общинарите също имаше викове „Бугари“. Опозиционните общински съветници се опитаха да провалят приемането на новите имена на няколко десетки улици в Македония. Това не стана и те напуснаха залата.

От групата на общинските съветници на СДСМ определиха Тодор Александров като „най-големия кръвник на македонския народ“ и случващото се като „исторически геноцид“.

По този повод говорителят на външното ни министерство Весела Чернева заяви, че „за съжаление, за пореден път на публични прояви в Скопие бе  употребено името на България и българите в негативен контекст. Загрижени сме от подобни действия в съседна Р. Македония".

Според МВнР те противоречат на основни европейски принципи и норми на политическо поведение, демонстрират стереотипи от миналото и са в разрез със стремежа на македонското общество да споделя европейски ценности и да се присъедини към общото европейско семейство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase