Останките от разбилия се край Мостар самолет, 27 февруари 2004 г. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Македония Борис Трайковски и спътниците му в самолета „Кинг Еър“, който се разби през 2004 г. край босненския град Мостар (загинаха всички пътници и членове на екипажа), са били брутално убити, а доказателствата за атентата се намират в Скопие.

Това твърди Игнат Панчевски, адвокат на семейството на един от загиналите при инцидента. Пред сайта MKД.мк той каза, че лично е видял доказателствата за атентата, а част от тях са у самия него.

Панчевски твърди, че има доказателства за това, че загиналите на 26 февруари 2004 г. пътници са били живи след падането на президентския самолет.

„Всички до един са били ранени, но живи. Притежавам доказателство, че един от пострадалите повече от половин час е разговарял по мобилния си телефон със семейството си. И двата му крака са били счупени, но той е разговарял със семейството си. Има доказателства, и аудио, и видеозапис, как е бил извършен атентатът. Има сателитен запис. Той е свален от военен самолет. След това се вижда как на мястото на инцидента пристигат мобилни военни екипи. Оцелелите са били убити, а след това телата им са били прехвърлени и запалени с напалм“, казва адвокат Панчевски.

Дали свалянето на „Кинг Еър“-а е било самолетна катастрофа?

Панчевски твърди, че са известни мотивите за атентата, извършителите, начинът, по който е бил извършен и че определени политически и държавни структури са страхуват да изнесат истината за случая.

„Многократно досега съм призовавал компетентните институции да реагират. Ето, и сега им заявявам, че имам доказателства, но никой не се е обърнал към мен. Нито прокуратурата, нито комисията, която разследваше случая, нито Щефан Грос, евродепутатът, който също твърди, че Трайковски е бил убит“, казва Панчевски.

Ето какво заяви Грос през май 2010 г. на заседание на Европейския парламент:
„Убеден съм, че става дума за убийство. Базирам това твърдение на нови информации, за които все още не мога да говоря. Това мое лично твърдение се основава и на познаването на невероятните противоречия, които логично водят до хипотезата за убийство“.

Пред евродепутатите Грос заяви, че отговорите за инцидента трябва да се търсят на Запад, а не на Изток. Той изтъкна, че е сериозно загрижен за собствената си сигурност. „Щастлив съм, че сега не карам кола. Но никога не можем да бъдем абсолютно сигурни. Това, че говоря открито за това сега, сигурно е най-добрият начин да се защитя“, каза тогава Грос.

Според Панчевски сред доказателствата са много аудио и видеозаписи.
„Има изявления на очевидци, след това вещи на загиналите, от чийто химически анализ е установено, че не са изгорели от керосин, има звукови доказателства, чуват се гласове в момента, в който самолетът е бил уцелен от ракета, звукови доказателства на три световни езика как хората помежду си се поздравяват за успешно сваления самолет“, казва адвокатът и подчертава, че всички доказателства се намират в Скопие.

Източници на „Утрински весник“ от екипа следователи потвърждават, че наистина съществува доказателства, за каквито говори Панчевски. Те обаче подчертават, че навремето въпросният адвокат е отказал да сътрудничи на разследването. Надяват се, че прокуратурата ще изисква доказателствата, които в момента се намират у семействата на загиналите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase