Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос. Снимка: Reuters

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос призова правителството категорично да изключи възможността за свикване на референдум за жизненоважния спасителен план, както и да направи всичко, за да изпълни споразумението, предаде Ройтерс.

По-рано днес гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че е готов да отмени референдума, ако опозицията подкрепи спасителния пакет, но не изключи напълно тази възможност.

Първоначално Венизелос подкрепи идеята за референдум. По-късно обаче той оттегли подкрепата си, привеждайки довода, че не от това има нужда Гърция в момента.

Венизелос заяви днес в изложение пред колегите си депутати от редиците на социалистите, че спасителният пакет трябва да бъде одобрен от мнозинство от 180 депутата в 300-местния парламент.

Още по темата
Той подчерта, че дълбоко задлъжнялата държава има нужда от шестия транш от спасителната помощ на чуждестранните кредитори преди 15 декември.

Междувременно гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че е поканил консервативната опозиционна партия Нова демокрация да се присъедини към разговорите за важното европейско споразумение за дълга, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът пренебрегна призивите да подаде оставка и да организира предсрочни парламентарни избори. Папандреу предложи на опозицията разговори за разрешаване на политическата криза.

Папандреу заяви днес в реч в парламента, че отказ на Гърция от условията за предоставяне на международната финансова помощ ще означава начало на процеса на излизането й от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ако не изпълним задълженията си, членство ни в еврозоната ще се окаже под въпрос", цитира думите на премиера британската телевизия "Скай нюз".

Папандреу добави, че Атина е принудена да прилага драстични мерки за икономии като условие за предоставяне на международна помощ за страната, информира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase