Снимка: Архив Reuters

Финансовите министри на страните от еврозоната поискаха късно снощи от Гърция допълнителни икономии и още приватизационни сделки, за да запълни дупките, които се очаква да зейнат в бюджета й за 2013 и 2014 година. Освен това те отложиха решението за следващия транш от спасителния пакет най-рано до 13 октомври, предадоха световните агенции.

"Искаме от Гърция да вземе допълнителни мерки" за икономии през 2013 и 2014 година, които да са извън вече обявените за тази и идната година, заяви късно снощи в Люксембург председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Още по темата

"Освен това ние призовахме настоятелно страната да ускори приватизацията в сектора най-вече на недвижимите имоти", допълни Юнкер, цитиран от Франс прес.

На среща на Еврогрупата, планирана за 13 октомври, се очаква да бъде деблокиран следващият транш от 8 милиарда евро от спасителния международен пакет, защото страната се нуждае силно от тези пари, за да избегне фалит.

Юнкер, който е и премиер на Люксембург, каза, че никоя страна от еврозоната не настоява да се допусне фалит на Гърция, каквито слухове се носят.

На снощната срещата на финансовите министри от еврозоната е била договорена формула за предоставяне на гаранции на Финландия в замяна на нейното съгласие за отпускане на нова помощ за Гърция.

По думите на Юнкер всички участници са потвърдили, че нито една страна от еврозоната освен Финландия не възнамерява да иска подобни гаранции.

Председателят на Еврогрупата, цитиран от световните агенции, каза още, че парламентът на Словакия вероятно ще одобри промените в спасителния фонд на еврозоната, след като словашкият финансов министър Иван Миклош е дал знаци, че ще има положителен вот.

Юнкер изрази увереност, че Гърция има "достатъчно средства", за да се финансира до края на октомври без поредния транш, посочва БТА.

Печатът в Атина пък съобщава, че инспекторите на международните кредитори на Гърция са поискали премахване на колективните трудови договори и драстично намаление на заплатите в частния сектор.

Инспекторите са в Атина за разговори с правителството във връзка с отпускането на следващия транш от 8 милиарда евро на Гърция.

Под натиск на тройката - Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, кабинетът обяви допълнителни мерки за икономии с цел намаляване на бюджетния дефицит.

Одиторите от трите институции са поискали даже минималната заплата в частния сектор да падне под 751 евро.

Те са поискали от правителството или да премахне колективните трудови договори, или да подпише нов договор, но за по-ниски заплати.

"Не сме Индия и никога няма да станем, в Гърция има колективни трудови договори и институции, които защитават работещите", противопоставил се премиерът Георгиос Папандреу.

Министърът на труда също отхвърлил предложението на инспекторите за орязване на заплатите в частния сектор.

От утре тройката започва да пише доклада си за финансовото състояние на Гърция, от който ще зависи дали страната ще получи следващия спасителен транш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase