Снимка: Архив Reuters

Най-големите синдикати в Гърция обявиха днес, че ще продължат стачките и демонстрациите в отговор на правителствените планове за съкращаване на хиляди държавни служители, за да бъдат спазени условията на международния спасителен план преди предстоящата среща на еврозоната, съобщи ДПА.

Профсъюзът на държавните служители заяви, че служителите ще напуснат работните си места утре, за да участват в 24-часова стачка, към която в сряда ще се присъедини и синдикатът на служителите в частния сектор.

Още по темата

След седмица срещи с инспекторите от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка правителството разкри планове за свиване на държавния сектор чрез временното прехвърляне на 30 000 служители в т.нар. трудов резерв.

Мерките, които ще бъдат включени в бюджета за 2012 г. и ще бъдат подложени на гласуване в парламентарната бюджетна комисия по-късно днес, ще спестят на Гърция 300 милиона евро до 2012 г.

Прехвърлянето в трудовия резерв предвижда служителите да получават 60 процента от заплатите си и да им бъде даден 12-месечен срок да си намерят нова работа в държавния сектор, преди да бъдат съкратени.

Правителството уточни, че две трети от служителите, които ще бъдат засегнати от мярката, ще бъдат в близка до пенсионната възраст.

Гърция обяви мерките преди предстоящата среща на европейските министри на финансите, на която ще бъде преценена заплахата от дефолт и ще се обмисли допълнително подсилване на спасителния фонд на еврозоната.

Гръцкото правителство съобщи още, че мерките, които ще бъдат гласувани от парламентарната комисия днес, включват и нови данъци и такси, които трябва да осигурят 7,1 милиарда евро за бюджета през 2012 г.

Новият бюджет предвижда още прилагането на единна схема за заплатите, намаляване на пенсиите и увеличаване на таксите върху горивата за отопление, отбелязва БТА.

Вчера Гърция съобщи, че няма да успее да спази целите си за бюджетния дефицит през 2011 и 2012 г., които бяха договорени в спасителното споразумение с ЕС и МВФ.

Според проекта бюджетният дефицит тази година ще достигне 18,69 милиарда евро, тоест 8,5 процента от брутния вътрешен продукт, което надхвърля първоначално поставените от кабинета цели за дефицит от 7,6 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase