Снимка: Reuters
fallback

Заплатите на държавните служители в Гърция ще бъдат орязани с 20 на сто от 1 октомври, а съкращенията ще бъдат включени в единната таблица за заплатите, подготвяна от финансовото министерство, съобщават гръцките вестници.

Очаква се рестриктивната мярка да донесе на хазната около 3 млрд. евро. Загубите обаче за държавните служители с по-високи доходи могат да достигнат 50 на сто, тъй като съгласно новата единна таблица за заплатите в държавната администрация драстично ще бъдат намалени и даваните им надбавки.

Oще по темата

Синдикатите смятат, че ножицата за надбавките в определени случаи може да достигне и до 1300 евро на месец.

От правителството уверяват, че въпреки трудностите, пред които са изправени осигурителните фондове, няма да има проблем с изплащането на пенсиите и че само с 15 на сто ще бъдат намалени допълнителните пенсии.

Вестниците коментират, че финансовият министър е донесъл новите мерки за икономии от Вашингтон, където през уикенда участва в годишната сесия на МВФ, и ги е огласил преди пристигането на т. нар. тройка - представителите на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, с които се очаква Атина да преговаря за следващия транш от заемите.

Правителството иска от собствениците на заведения да плащат и такса за пушачи. Предвижда се таксата да е 200 евро на квадратен метър за всяко помещение, определено за пушачи.

Помещенията за тютюнопушене обаче не бива да бъдат по-големи от половината заведение. За казината и увеселителните заведения с жива музика таксата е над 300 евро на кв. м, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ilia

преди 12 години

Gurciq vinagi e bila i 6te bude po-dobre ot Bulgariq.Godini 6te ni trqbvat da gi stignem po zaplati-nqma i da sne jivi.

22

Мъка за БГ

преди 12 години

До номер 19:Минималната заплата в Гърция НАИСТИНА е към 780 еуро на месец, но това е в ЧАСТНИЯ сектор. Докато в ДЪРЖАВНИЯ сектор е към 2200 еуро. Направи сметка колко зле ние...

21

византийката

преди 12 години

абе освен да вземем да им изпратим на тези хора Дянков за да оправи положението. Някой ден паметник ще му вдигнем на този човек, но ще ни трябва време да го осъзнаем!

fallback