Снимка: Reuters

Банкерите се подготвят за банкрута на Гърция и единствената им надежда е свързана с възможността Европа да издигне около банковата система толкова високи и здрави стени, че да не се стигне до разпространение на проблемите и в останалите страни в еврозоната.

Ръководителите на водещите финансови институции са толкова мрачни, че сравняват рисковете за финансовите пазари със срива, последвал банкрута на Lehman Brothers.

Такива са били настроенията по време на конференцията на Международния валутен фонд и Световната банка, която се проведе през уикенда, пише Ройтерс.

"Директните експозиции на европейските банки към Гърция могат да бъдат управлявани. Какво обаче ще бъде влиянието на индиректните? Ще има огромен шок от страна на търсенето", смята Викрам Пандит, изпълнителен директор на Citigroup.

"Реалността е, че всички ние трябва да очакваме ефекти върху брутния вътрешен продукт, ако има шок от страна на търсенето. Тези ефекти ще бъдат значителни и ще засегнат бизнеса”, категоричен е банкерът.

Най-големите страхове са свързани с опасността Гърция да спре да изплаща държавния си дълг, който е на стойност 340 млрд. евро, и това да предизвика масова разпродажба на дълговете на други страни от еврозоната.

"Ситуацията е много песимистична", е посочил друг водещ банкер. "Ние трябва да се подготвим за сценарий, в който Гърция фалира. Не смятам, че това е най-вероятният сценарий, но ние трябва да сме готови за него”, смята специалистът.

Според Андреас Шмиц, президент на немската банкова асоциация, изолиран фалит на Гърция би бил ситуация, с която Европа ще може да се справи, макар да се наложи отписването на доста повече от предвидените 21% от стойността на гръцките дългове.

"Ако обаче последва вълна от банкрути в Европа, то ситуацията ще изглежда по различен начин – много банки ще изпаднат в беда, при това не само в Европа”, смята Шмиц.

В частни разговори банкери споделят, че може да се стигне до отписване на 60-80 на сто от стойността на гръцките облигации, се казва в материала на Ройтерс. Изправени пред такава ситуация те искат предоговаряне на условията от юли, които предвиждаха отписване на 21 на сто от дълга на южните ни съседи.

Напрежението на финансовите пазари продължава да се увеличава, като за европейските банки става все по-трудно да набират краткосрочни заем. Суаповете за защита от банкрут на банките в еврозоната са удвоили цената си през последния месец, а акциите на финансовите институции са поевтинели с 30% от началото на август.

По прогнози на Международния валутен фонд тази ситуация изисква от европейските банки да увеличат капиталовите си буфери, а лидерите на ЕС трябва да предложат допълнителни мерки за предотвратяване на финансов колапс.

От началото на годината водещите банки от Европа и САЩ са набрали капитал на стойност 100 млрд. долара. Подобни действия обаче стават все по-трудни заради спада в цените на акциите на банките. Това от своя страна подклажда спекулации, че не малко от финансовите институции ще имат нужда от държавна помощ, за да се предпазят.

За да се постигне стабилност на пазара и да се предотврати случилото се след банкрута на Lehman, трябва да бъде представен мащабен план за подкрепа на финансовия сектор и изкупуване на държавни и банкови дългове. Такова е мнението на високопоставен дипломат от финансовия сектор, пожелал анонимност.

На този фон в Европа вече се водят разговори за увеличение на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност от 440 млрд. евро на 1-2 трлн. евро.

"Смятам, че стратегията, която европейските политици се опитват да приложат, е насочена към спечелването на още малко време, на няколко седмици или дори месеци. Целта е Европейският фонд за финансова стабилност да бъде въоражен с необходимия оперативен капацитет да рекапитализира европейските финансови институции”, смята Доменико Ломбарди, бивш служител на МВФ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase