Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Холандия и Финландия ще се противопоставят на влизането на Румъния в Шенген.

Това заяви румънският министър на външните работи Теодор Баконски, който е провел среща с финландския и холандския си колега.

Баконски обаче подчерта, че трябва да се намери решение за излизане от този блокаж, съобщава румънският вестник "Ромъния либера".

Баконски се е срещнал с двамата си колеги в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той е ръководител на румънската делегация, която участва в събранието.

Още по темата

Румънският външен министър заяви още, че "е въпрос на доверие, що се отнася до сигурността на общите граници" на Европейския съюз, а Румъния има всички аргументи на своя страна.

"Но имаме нужда от консенсуса и положителния вот на всички страни членки. На Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи знаем какво ще се случи. Но след това има и други европейски срещи. Мисля, че като работим заедно и като запазим уважението си към правилата, към изискванията на законодателството на общността, ще можем да намерим начин за деблокиране на ситуацията", каза Баконски.

Финландия ще се присъедини към Холандия с отрицателен вот на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, планиран за 22 септември, по въпроса за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство заради мотиви, свързани с вътрешната политическа ситуация, твърдят европейски източници,
цитирани от "Ромъния либера".

Новото финландско правителство, което встъпи в длъжност през юни 2011 г., има по-силно евроскептичен и антиимигрантски подход, отбелязват още споменатите източници, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase