Оцелели от "Илинден" се връщат в София. Снимка: Булфото
fallback

Изпитвам силна болка и изразявам съчувствието си на роднините на пътниците, които загинаха при потъването на кораба „Илинден“, заяви пред Основния съд в Охрид капитанът Сотир Филевски, предаде Макфакс.

Той е главният обвиняем по делото за потъването на кораба на 5 септември 2009 г., когато загинаха 15 български туристи.

„Де да бях загинал аз, а всички пътници на кораба да бяха останали живи“, каза 24-годишният Филевски.
 
Филевски и представителят на застрахователната компания „Лойд“ Бранко Баич са обвинени за престъпления срещу сигурността на хората и имуществото им.

Пред съда се яви само главният обвиняем Филевски, а Баич съгласно решението на македонския апелативен съд ще бъде съден задочно.
 
Пред съда Филевски каза, че е купил кораба „Илинден“ през 2003 г. в състоянието, в което е и днес, с надградена горна палуба, на която никога не му е било обяснено от служебни лица или институции, че не бива да вози пътници.

Oще по темата

Той каза, че корабът е бил регистриран за 43-ма пътници, а на плавателния съд е имало плочка с надпис за 60 души. В трагичния ден на кораба е имало 53-ма пътници и двама членове на екипажа.

Филевски каза още, че редовно е контролирал изправността на кораба и е направил това и на сутринта в деня на инцидента.

Половин час след тръгването поради скъсване на стоманено въже капитанът изгубил контрол върху кормилото, след което корабът първо се наклонил рязко надясно, настъпила паника сред пътниците, след което съдът рязко се наклонил наляво и започнал да потъва.

„Всичко се случи много бързо и след само 20 секунди корабът потъваше. Време за реагиране нямаше и аз с моряка Владо Устияновски започнахме да хвърляме във водата всичко, за което могат да се заловят, за да спасим пътниците. По мобилния Владо извести корабите „Кристина“ и „Александрия“, които плаваха наблизо, и те веднага пристигнаха на мястото. Лично аз спасих 12-13 души“, разказа Филевски.

Той подчерта, че не му е известно защо е потънал корабът, и каза, че според него той е бил изправен.

Процесът за най-голямата корабна катастрофа в Македония продължава с разпит на свидетели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

хан Крум

преди 12 години

А оосвен това не бих се хвалил с мародерството на роднините си!!!УУУУУУУУУ!

24

хан Крум

преди 12 години

До Хан Крум:много ли ти харесва моя nick!!!

23

Make

преди 13 години

Случи се трагедия..ако не бяха България, ще бяха Македонци, Срби, Грци или други туристи..нещата не могат да се върнат назат...кораба не бил само за Българските туристи....гледам го през...миналите години е превезвал различни туристи...капетана...да получи и 30 и 3 години е същото никой не може да върне хората назат..незнам защо такива коментари само омраза и обиди...вместо да се гледа...кад да се живее подобре...вие бистрите политика тука...а вашите и нашите управлявашти...наполниха джобовете..

fallback