Снимка: Pixabay

Епидемия от морбили обяви Босна и Херцеговина в североизточния окръг Бръчко. От началото на годината са регистрирани 112 случая на заболяването, съобщава агенция СРНА, предаде БТА.

Асмир Муянович, ръководител на правителствения департамент по здравеопазване, заяви, че след обстоен анализ е взел решение за обявяване на епидемия. Ясмина Чехич Лялич, лекар от отдела за обществено здравеопазване на Бръчко, заяви, че 28 пациенти са на възраст под две години, 27 са на възраст под 5 години и 52 са на възраст под 18 години, а петима пациенти са на възраст над 18 години.

До момента няма смъртни случаи, а 24 заразени са хоспитализирани.

Лялич подчерта, че най-ефективната превенция е ваксинациярта срещу морбили. Тя допълни, че през 2023 година ваксинационният обхват в страната е бил 52%. Ясмина Лялич напомня, че ефектът на колективния имунитет се постига при 95 процента ваксинирани.  

"От общия брой на заболелите приблизително 92 пациенти не са ваксинирани, четирима са напълно ваксинирани, а 16 са получили непълни ваксини“, уточни Лялич.

Епидемиологът Адрияна Гъргич, началник на хигиенно-епидемиологичната служба на здравния център в Бръчко, съобщи, че поради новата ситуация в Детския диспансер ваксинирането с MMR ваксини (срещу морбили, заушка и рубеола) е разширено и разполагат с достатъчен брой дози от тази тривалентна ваксина.  Тя призова всички родители, които са пропуснали ваксинацията и те ако в момента са здрави, да ги заведат за ваксинация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase