Шутановац и иракският премиер Малики. Снимка: БГНЕС

Сръбската отбранителна индустрия се вдигна на крака след нокдауна.

След разрушаването през 90-те години само за последните три години страната стана най-големият износител на оръжие и военно оборудване в Югоизточна Европа.

Сега Сърбия сключи ключов договор за 400 милиона долара за построяването на три военни завода в Северна Африка.

С тази сделка общата стойност на износа на военната индустрия за последните три години скача на 1,2 милиарда долара, казва сръбският министър на отбраната Драган Шутановац, цитиран от сръбския вестник „Блиц“.

Шутановац заяви, че този договор ще осигури работа за хиляди хора във военните заводи през следващите шест години.

Запитан дали този договор е дългоочакваният сигнал, че Сърбия е готова да си върне позициите от златните 70-те години, завоювани от Титова Югославия на световния пазар, Шутановац казва:

„Това не е завръщане към позициите на бивша Югославия, а на по-добри оттогава. Този договор, който се отнася до трансфер на знания, е най-големият от 1985 г. Преди това имаше подобен договор в Ирак, но той не беше реализиран докрай“, каза Шутановац.
Бивша Югославия със своите шест републики, макар че ключова в дейността беше Сърбия, реализираше годишно няколко милиарда долара от износ на оръжия и военно оборудване.

През 2009 г. сръбската отбранителна индустрия е изнесла на световния пазар стоки за 300 милиона долара и е сключила нови договори за 500 милиона долара, предимно в Ирак, Алжир и Египет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase