Снимка: Twitter
fallback

Eкоактивисти изляха черна течност върху шедьовъра на австрийския художник Густав Климт „Смърт и живот“ във Виенския музей "Леополд" съобщи говорител пред AFP.

"Реставраторите работят, за да установят дали картината, защитена от стъкло, е била повредена", допълни Клаус Покорни.

Групата австрийски и германски активисти, наречени "Последно поколение", пое отговорност за атаката в Twitter.

Oще по темата

На кадри, споделени в социалните мрежи, се вижда как двама мъже изливат черна мазна течност върху известната картина на Климт. Един от тях е задържан от охраната на музия, докато другият успява да се залепи за картината.

🛢️EILT: Klimt's "Tod und Leben" im Leopold Museum mit Öl überschüttet🛢️

Menschen der Letzten Generation haben heute im Leopold Museum das Klimt-Gemälde "Tod und Leben" mit Öl überschüttet. Neue Öl- und Gasbohrungen sind ein Todesurteil für die Menschheit. pic.twitter.com/4QKAklB9Af

— Letzte Generation Österreich (@letztegenAT) November 15, 2022

"Спрете унищожаването. Ние се надпреварваме към климатичния ад", казва единият от протестиращите.

Входът за музея на Леополд беше безплатен във вторник заради спонсорство от австрийската нефтена и газова група OMV.

Многобройни шедьоври в цяла Европа бяха атакувани през последните седмици в протести срещу липсата на действия срещу изменението на климата.

Активисти се залепиха за Франсиско Гоя в Мадрид, хвърлиха супа върху картини на Винсент ван Гог в Лондон и Рим и заляха с картофено пюре произведение на Клод Моне.

След протестите десетки водещи музеи в света издадоха съвместна декларация миналата седмица, в която се казва, че екоактивистите, които атакуват картини, "силно подценяват" щетите, които могат да бъдат причинени.

Изявлението беше инициирано от Прадо в Мадрид и подписано от директорите на повече от 90 световноизвестни музея, включително Гугенхайм в Ню Йорк, Лувъра в Париж и Уфици във Флоренция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 1 година

Из_ро-ди

33

Анонимен

преди 1 година

До Марсел ПоповМарселе, стегни се бе, наистина ли вярваш в това което говориш, *** я се разходи в провинцията, по селата, по планините, да видиш мръсен ли е въздуха. Ти работил ли си някога в градина, да видиш как природата расте, как къщи са поглъщани от дървета за има няма 10 години. На какво се топлиш Марселе, на какво готвиш, с какво се обличаш, къде почиваш, а обкръжението ти, то с какво живее. Бива бива, ама чак толкова.

32

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 32 - Всъщност има, но друга е целта ...

fallback