Снимка: БГНЕС

Двама екоактивисти залепиха ръцете си за рамките на две творби на Франсиско Гоя в музея "Прадо" в Мадрид в протест срещу "бездействието на властите" срещу глобалното затопляне, предаде АФП.

Протестиращите не са увредили платната, съобщиха от испанската полиция. Те са насочили вниманието си към прочутите произведения на Гоя "Голата маха" и "Облечената маха".

Още по темата

"Залепихме се за "Махите" на Гоя в музея "Прадо", се посочва в публикация в Туитър на организацията "Футуро вехетал", предаде ТАСС. В публикацията се посочва, че преди седмица от ООН са признали невъзможността да се спази целта, поставена от Парижкото споразумение, за таван на повишението на средната температура с 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалния период. Организацията публикува и видеозапис от акцията на активистите й в музея "Прадо". С черно на стената между двете картини е изписано "+1,5 градуса по Целзий". Двамата активисти са задържани.

Това е поредна подобна акция в музеи в Европа през последните дни на екоактивисти. Вчера в Рим екоактивисти хвърлиха супа по платното "Сеячът" на Винсент ван Гог и се залепиха за стената до творбата, изложена в Палацо Бонапарте, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase