Снимка: БГНЕС

Екоактивистите, които атакуват шедьоври в галериите по света, не са напълно наясно колко деликатни са произведенията на изкуството, предупредиха директорите на почти 100 галерии, като добавиха, че са "дълбоко разтърсени" от този метод на протест.

Тази година известни произведения на изкуството бяха атакувани от протестиращи от различни активистки групи, изискващи действия по отношение на климатичната криза. Инцидентите включват германска екологична група, хвърляща картофено пюре по картина на Клод Моне в музей в Потсдам, активисти от Just Stop Oil, хвърлящи доматена супа върху Слънчогледите на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон, група, която изсипа грахова супа върху шедьовър на Ван Гог в Рим, както и активисти, нападнали картина на Пикасо в Мелбърн, и такива, които се залепват за произведения на Ботичели, Бочони, Ван Гог и други стари майстори А съвсем наскоро, в сряда, двама протестиращи от групата "Спрете субсидиите за изкопаеми горива" надраскаха кутиите за супа Campbell на Анди Уорхол в Националната галерия на Австралия в Канбера.

Още по темата

"През последните седмици имаше няколко атаки срещу произведения на изкуството в международни музейни колекции. Активистите, отговорни за тях, силно подценяват крехкостта на тези незаменими предмети, които трябва да бъдат запазени като част от нашето световно културно наследство", пишат директорите на галерии и музеи в съвместно изявление, публикувано онлайн."Като директори на музеи, на които е поверена грижата за тези произведения, ние сме дълбоко потресени от рискованата им заплаха."

"Музеите са места, където хора от голямо разнообразие от среди могат да участват в диалог и следователно позволяват социален дискурс", продължава изявлението. "В този смисъл основните задачи на музея като институция – събиране, изследване, споделяне и съхраняване – сега са по-актуални от всякога. Ще продължим да се застъпваме за пряк достъп до нашето културно наследство. И ще поддържаме музея като свободно пространство за социална комуникация."

Изявлението беше подписано от почти 100 директори на високопоставени институции, много от които вече бяха атакувани от активисти.

Сред подписалите са ръководителите на Музея на изкуствата Метрополитън, Музея на модерното изкуство и Музея Гугенхайм в Ню Йорк; Британският музей, Музеят на Виктория и Албърт и Националната галерия в Лондон, "Уфици" и колекцията Пеги Гугенхайм в Италия; Лувъра, Musée d’Orsay, Centre Pompidou и Musée national Picasso-Paris във Франция и Museo Nacional del Prado, както и Гугенхайм Билбао в Испания.

Досега повечето от галериите запазиха мълчание след атаките, защото не искаха да привличат внимание към тях или техните протоколи за сигурност. След обезличаването на творбата на Уорхол в Канбера, говорител на Националната галерия на Австралия каза: "Националната галерия не желае да рекламира тези действия и няма да дава повече коментари."

По нито една от атакуваните картини не е имало трайни щети, тъй като много от тях са покрити със стъкло. Екоактивистите изглежда се насочват към най-известните произведения на изкуството не за да ги повредят, а за да привлекат вниманието на медиите към трайните щети от климатичната криза.

По време на нападението срещу "Слънчогледите" на Ван Гог в Лондон, протестиращите Just Stop Oil викаха: "Какво струва повече? Изкуството или животът? Струва ли си повече от храната? Струва ли повече от справедливостта? Загрижен ли си повече за защитата на една картина или за защитата на нашата планета и хората?"

Last Generation, германската екологична група, която стои зад атаката срещу картината на Моне, повтори настроенията в публикация след това, питайки: "Кое струва повече, изкуството или животът?"

Американската организация, подкрепяща Just Stop Oil - Climate Emergency Fund, обеща протестите да продължат в цяла Европа и САЩ.

"Идват още протести, това е бързо разрастващо се движение и следващите две седмици ще бъдат, надявам се, най-интензивният период на действия в областта на климата досега", каза Маргарет Клайн Саламон, изпълнителен директор на Climate Emergency Fund. "Така че се пригответе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase