Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Да говориш сам на себе си, често се смята за първия признак на лудостта.

Данните от изследване на канадски психолози обаче показват, че подобно поведение е полезно за индивида, пише в. "Дейли експрес".

Авторите на проучването от университета на Торонто са установили, че хората, които си говорят сами, имат по-добър самоконтрол в стресови ситуации.

Психолозите обясняват, че "вътрешният глас" играе важна роля в контролирането на импулсивното поведение.

Поставяйки на доброволци задачи за самоконтрол, специалистите са открили, че при изпълнението им хората действат по-импулсивно, когато не могат да използват "вътрешния си глас". 

"Когато не са в състояние да вербализират посланията до самите себе си, индивидите не могат да упражняват същия самоконтрол, както когато си говорят сами", казва Михаел Инцлихт от изследователския екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Лошо

преди 13 години

Аз съм се питал на глас и съм си отговарял, когато съм бил ядосан(трябва да ходя на психиатърл ли?) :D

37

Мементо

преди 13 години

Аз често си говоря сам, за жалост! Разисквам разни дилеми, споря със себе си.. Главно под душа.. Действа успокояващо донякъде. В един момент обаче започва да го удря на шизофрения.. Единия е добрия, другия - злия! И дилемата се превръща в разгорещен спор. Затова и се чудех дали да не потърся помощ, ама май няма! :]

36

муспи

преди 13 години

Да имаш нещо да кажеш и да го казваш на другите вече е лудост. Само лудите говорят между себе си, опивайки се от реакцията на околните. Че те са огромното болшинство не ги освобождава от болеста.

fallback