Общ преглед

 

Първите снимки, направени от сондата "Месинджър" в орбита около Меркурий, удивиха учените с голямо количество големи вторични кратери "спътници", които създава веществото на планетата, изхвърляно при образуване на основния кратер, съобщи научният ръководител на мисията Шон Соломон.

Според него на направените от сондата снимки някои области са удивили учените не само с количеството вторични кратери, но и с техния размер – средният диаметър на такъв кратер на Меркурий е 10 километра, а най-големите от тях достигат 25 километра.

"На Луната вторичните кратери обикновено са много по-малки... Сега се опитваме да разберем каква може да е причината за тази особеност", казва Соломон.

Още по темата
Коментирайки една от снимките, на която кратерите са осеяни особено плътно, Соломон предполага, че "това може да е бил един много лош ден за това място". Той пояснява, че светлите, почти бели участъци от повърхността на Меркурий, които се виждат на някои от снимките, представляват следи от неотдавнашни сблъсъци. Това са "млади" кратери, които не са успели да "пострадат" от суровото космическо време и сблъсъка с астероиди, отбелязва ученият.

В нощта на 18 март, след 15-минутен спирачен режим на двигателите, "Месинджър" успешно влезе в орбита около Меркурий и стана първият изкуствен спътник около най-близката до Слънцето планета. Екипът на проекта потвърди на 25 март, че сондата е включила шестте си научни инструмента, които работят нормално. Първата снимка сондата направи и изпрати на Земята на 29 март, а до днес апаратът е изпратил над 200 снимки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase