Изображение: NASA

Сондата "Месинджър" на НАСА успешно изпълни спирачните маневри и първа в историята на астрономията влезе в орбита около Меркурий, се казва в съобщение на сайта на проекта, цитирано от РИА Новости.

В 2,45 ч. българско време "Месинджър" включи основния си двигател и започна 15-минутно спирачно задържане, за което изразходва около една трета от първоначалния си запас с гориво. За да се "захване" за Меркурий и да влезе в орбитата му, маневрите трябваше да се изпълнят с поне 70% точност.

"Главният двигател на "Месинджър" работи около 15 минути, намалявайки скоростта на апарата на 862 м/сек, и сондата успя да влезе в планираната елиптична орбита около Меркурий", се казва в съобщението.

Изчислената орбита на сондата има форма на силно разтегната елипса: минималното разстояние между "Месинджър" и повърхността на планетата е около 190 км, а максималното – около 15 000 км. Наклонът на орбитата е 80-82 градуса. Слънчевото притегляне постоянно ще "дърпа" сондата от планетата, затова на всеки 88 дни, което е една година на Меркурий, апаратът ще коригира височината на орбитата си.

"Попаднахме точно в целта. Орбитата е толкова съвършена, колкото това изобщо е възможно", казва Ерик Финегън, главен инженер на проекта.

Научната апаратура на "Месинджър" ще бъде включена на 24 март, а първите орбитални снимки ще бъдат направени от сондата на 29 март – 11 дни след влизането в орбитата на планетата. В този момент "Месинджър" ще се намира над Южния полюс на Меркурий и снимките ще показват част, която никога досега не е заснемана.

Още по темата
Сондата "Месинджър" е изстреляна от НАСА през август 2004 г. За да икономисва гориво, е решено тя да бъде изпратена към Меркурий по "обходен маршрут" и да влезе в орбитата му с помощта на серия гравитационни маневри – коригирайки курса и скоростта си с помощта на гравитацията на планетата.

Към днешна дата "Месинджър" е прелетял над 7,8 млрд. км и е "навъртял" над 15 кръга около Слънцето. По пътя към мисията си апаратът е прелетял веднъж покрай Земята, два пъти – покрай Венера, и три пъти – покрай самия Меркурий.

Меркурий е най-близката до Слънцето и най-малката планета в Слънчевата система. За нея астрономите знаят сравнително малко: практически пълна карта на Меркурий е направена едва през 2009 г. въз основа на сондата "Маринер-10", изучавала планетата през 70-те години, и на новата сонда. Меркурий до последно беше единствената от видимите с невъоръжено око планети, които никога не са имали изкуствен спътник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase