Снимка: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Сондата "Месинджър" на НАСА, която на 18 март стана първият в историята изкуствен спътник на Меркурий, предаде на Земята първата си снимка от орбитата на планетата, се казва в съобщение на сайта на проекта.

В нощта на 18 март "Месинджър", след 15-минутен спирачен режим на двигателите, влезе успешно в орбита около Меркурий. Екипът на проекта потвърди на 25 март, че сондата е включила шестте си научни инструменти и всички те работят нормално.

"Днес рано сутринта в 5,20 ч. (12,20 ч. българско време във вторник) "Месинджър" направи тази историческа снимка на Меркурий. Това е първото изображение, получено от космическия апарат в орбитата около най-близката до Слънцето планета. В следващите 6 часа  "Месинджър" направи 363 снимки", се казва в съобщението. В близките дни сондата ще направи още 1185 кадъра, а за едната година, в която апаратът ще работи в орбитата на планетата, той трябва да направи около 75 000 снимки.

Още по темата
В момента на снимките "Месинджър" се е намирал над Южния полюс на Меркурий. На първата фотография, в горната й част, се вижда кратерът Дебюси с диаметър 80 км. Долу на снимката се намира област, близка до Южния полюс на Меркурий и включва регион, който никога преди не е наблюдаван от космически апарат. Снимката е направена от широкоъгълната камера WAE.

Сондата "Месинджър" беше пусната през август 2004 г. За да икономисва гориво, сондата беше изпратена към Меркурий по "заобиколен път" и приближи към орбитата му със серия гравитационни маневри, коригирайки курс и скорост с помощта на гравитацията на планетата. До днес "Месинджър" е навъртял над 7,8 млрд. км и е направил над 15 обиколки около Слънцето. По пътя си апаратът е прелетял веднъж покрай Земята, два пъти – покрай Венера, и три пъти – покрай самия Меркурий.

Меркурий е най-близката до Слънцето и най-малката планета в Слънчевата система. За него се знае сравнително малко: практически пълна карта на Меркурий е направена едва през 2009 г. въз основа на данните от сондата "Маринер-10", изучавал планетата през 70-те години, и на "Месинджъра". Доскоро Меркурий беше единствената от видимите с невъоръжено око планети, които никога не са имали изкуствен спътник, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase