Изображение: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Сондата "Месинджър" на НАСА, която влезе в орбитата на Меркурий, включи шестте си научни инструмента, се казва в съобщение на сайта на проекта, цитирано от РИА Новости.

В 2,45 ч. българско време на 18 март, "Месинджър" включи основния си двигател и започна 15-минутен спирачен режим, по време на който изразходва около една трета от първоначалния си запас с гориво.

Още по темата
Сред инструментите, включени в апарата, са спектрометрите MASCS (Mercury Atmospheric and Surface Composition Spectrometer) и EPPS (Energetic Particle and Plasma Spectrometer), магнитометър, рентгенов спектрометър и неутронов детектор, както и лазерен висотомер.

Първите орбитални фотографии сондата ще направи на 29 март – 11 дни след влизането в орбитата на планетата. В този момент "Месинджър" ще се намира над Южния полюс на Меркурий и на снимките ще се вижда част, която досега никога не е била заснемана.

Планира се основната мисия на апарата да продължи една земна година. По-нататъшната съдба на апарата ще зависи от техническото му състояние и количеството гориво на борда.

"Месинджър" не само внимателно ще "разгледа" повърхността на Меркурий, но и ще изучи слабата му магнитосфера. По време на третия си полет покрай планетата през 2009 г. сондата фиксира в неговата "опашка" следи от явления, подобни на земните суббури – освобождаване на магнитна енергия в полярните области, което предизвиква полярни сияния.

Освен това "Месинджър" ще търси лед на полюсите на планетата. Според учените има вероятност в "студените капани", полярни кратери на Меркурий, в които Слънцето никога не наднича, да има дори повече лед от открития на Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase