Снимка: Дом музей "Райна Княгиня"

Правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев поиска от ДПС да докажат, че вярват в думите си за "делата и заедността" и да целунат знамето, което тя е ушила "Смърт или свобода".

Пред bTV той и другият потомък на Райна Княгина - Иван Филов заявиха, че не само техните, но и чувствата на българите са накърнени след изпълнението на песента за прабаба им на турски.

Още по темата

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обяви в парламента, че няма да признае на никого претенцията да бъде по-голям патриот от него, но отказа да се извини за песента.

"Избирателите на ДПС пеят песента за Райна Княгиня, която уши байрака и написа "Смърт или свобода". Няма нищо по-хубаво от това избирателите на ДПС да пеят патриотичната песен за Райна Княгиня. Аз съм политик, а не просветител и нямам нужда да се оправдавам заради невежеството на другите", подчерта Местан.

"Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше", настоя лидерът на ДПС. Според него е по-добре богатството на фолклора да ни радва и в него да видим онова, което ни обединява, а не ни противопоставя.

По думите на Здравчев обаче, ако ДПС действително приемат, както заявиха, че това знаме е тяхно знаме, те трябва да го целунат.

Филов от своя страна обясни, че след разпространяването на песента за Райна Княгиня на турски, изпълнена на откриване на предизборната кампания на ДПС в Исперих, първи възмутени са му се обадили дъщерите и зетьовете му.

Те са поискали потомците да реагират, "за да се спре тази гавра с името на нашата баба".

Според двамата правнуци на Райна Княгиня не е случаен изборът точно на тази песен за част от предизборната кампания на партията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase