Снимка: Булфото, архив

Едва ли има какво повече да се каже за песента за Райна Княгиня на турски, която прозвуча на откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих.

Едната част от българите я смятат за подигравка. И няма сила да ги убеди, че това е изкуство. Лютви Местан дори стигна по-далеч - обвини хора и политици в раздухването на скандала с мотива, че са невежи и "става въпрос за различни текстове на песни с една и съща мелодия - твърде често явление в балканския фолклор".

Още по темата

"Уважавам историята и съм против използването на песни за политически спекулации. Не искам песните да се използват за политика", сподели изпълнителят Фарук Йълмаз. Не иска, ама я изпълнява на политически митинг. И много добре съзнава, че е провокация. Защото не цялата песен е с турския любовен текст, това е някаква компилация с възрожденската.

Нали си спомняте преди няколко месеца как фолкпевицата Гергана използва мотив от песен на палестинската съпротива. Беше скандално и трябваше куп извинителни писма и спиране от ефир.

Депутатът от ДПС Мариана Георгиева обясни случая с "културната интимност през Възраждането, която е запазена и до днес". Да, но повечето българи не смятат едно определено от новите историци като "присъствие" за интимно. Всъщност интимно е, но е едната страна винаги е била отзад.

Случаят е чудесен и ненадеен политически PR за ДПС и стягане на редиците, защото последвалите политически коментари и закани ще ги вкарат в образа на мъченик, на когото са му отнели правата.

За радост на ДПС всички се вторачиха в песента за Райна или Райме - според трактовките. Но проблемът е на друго място.

Ето ви цитат от Лютви Местан: "Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да избирател на ДПС. Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше". И тук идва голямото противоречие.

Взимаме като аксиома факта, че Местан е патриот номер едно. Това означава ли, че като патриот е готов да дава всичко за държавата и да спазва законите? Отговорът го дава самият той и е категоричен - Не!

Защото един патриот не се слага над държавните разпоредби. А на всички избори в България Лютви Местан и неговите съпартийци - патриоти правят точно това. Въпреки ясните законови разпоредби те продължават да агитират на турски. Започнаха и тази кампания, клипът с неговата реч вече бе излъчен от "Господари на ефира". На 26 септември, ако санкциониращите органи се направят на слепи и глухи като миналата година.

Местан дори иронично се изказа, че не може да поздрави за Байрам на майчин език, защото ще го глобят с 2000 лв. Хората, пред които говори не са длъжни да познават законите, но патриотът и тук ги преметна, все пак е политик. Глобите са само за политическа агитация. Тези два бона глоба видно не притесняват лидерът на ДПС. Не е важно дали ще я плати с усмивка, дали ще сезира европейските институции или ще обжалава. Има един видим за всички факт - патриот номер едно нарушава законите на родината си. Многократно и без притеснение.

А ние? Ние ще ровим от чий фолклор е песента за Райна Княгиня и Райме...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase