Снимка: БТА, архив

Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да избирател на ДПС. Така лидерът на партията Лютви Местан отговори на възмущението от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих с популярната възрожденска песен "Кой уши байряка" на турски език.

Още по темата

Той отново обясни, че на същата мелодия има любовна песен на турски език и определи това като богатство на фолклора.

"Избирателите на ДПС пеят песента за Райна Княгиня, която уши байрака и написа "Смърт или свобода". Няма нищо по-хубаво от това избирателите на ДПС да пеят патриотичната песен за Райна Княгиня", заяви Местан пред журналисти в парламента, цитиран от "Фокус".

"Аз съм политик, а не просветител и нямам нужда да се оправдавам заради невежеството на другите", подчерта Местан.

По думите му става въпрос за различни текстове на песни с една и съща мелодия, което според Местан е "твърде често явление в балканския фолклор".

Той даде за пример и песента "Ясен месец веч изгрява", която има турски еквивалент. "Това, че най-патриотичната българска песен се пее различна като текст, но със същата мелодия на друг език, по никакъв начин не снема значението, патриотичния заряд на тази песен", коментира Местан и призова истериите да спрат.

"Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше", настоя лидерът на ДПС. Според него е по-добре богатството на фолклора да ни радва и в него да видим онова, което ни обединява, а не ни противопоставя.

"Някой е решил, че има изгода да създаде истерия и евентуално да замести, запълни, отсъствието на реални политически послания чрез гъделичкане на първични страсти. Това е онова, което наблюдаваме от два дни", обобщи Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase