Снимка: архив, Булфото
fallback

Един от най-масовите случаи на застраховано жилище, е когато банката е поискала това като част от жилищен кредит.

Често собственикът на жилището си мисли, че има застраховка, но такава има банката, за размера на кредита. Тоест банката ще бъде бенефициент (получател) на плащането при застрахователно събитие.

Необходимо е да оцените правилно текущата стойност на жилището си и да застраховате разликата над остатъчния размер на кредита.

В този случай ще имате възможност да изберете застраховател.

Ако решите, можете чрез анекс да увеличите покритието на застраховката, сключена от банката. Ще можете да добавите по-голямо покритие и бенефициент (получател на парите) при събитието да сте вие.

Също така ще можете да застраховате мебели, електроника, да се защитите от отговорност при наводнение на съседи и други.

Изключително важно е да подходите отговорно и към застраховката в полза на банката.

Тя трябва да е изрядна, като не трябва да допускате никакви технически грешки в нея - като вашето име, адреса на имота и т.н., защото в крайна сметка може жилището да се срути, застрахователят да не плати поради грешка в полицата и да останете длъжник на банката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Наблюдател

преди 10 години

Когато застраховате ипотекиран имот в полза на банка ВИЕ избирате застрахователя. Никой не може да Ви задължи!!! Защото тези застрахователи, препоръчани от банката обикновено са много по-скъпи като премия! И без това плащаме в несвяст вноски по кредита, затова не е оправдано да си оскъпяваме излишно и премията по застраховката. Ако някой Ви каже, че трябва "задължително" да застраховате чрез конкретна компания му обяснявате кратко как ще уведомите Комисията за защита на потребителя и точка.

9

Дедка

преди 10 години

Банките ни са си е*али майката. Това да плащаш застроховка за друг е просто уникално! Да си я плащат те, тогава. А освен на жилището, плащаш и застраховка живот в полза на банката. Е, има ли изобщо нещо в полза на клиента в цялата работа? Значи за банките ние не сме клиенти, а някакви дойни крави - плащаш ненормални лихви, плащаш им 2 застраховки, накрая се оказва, че си си купил двустаен *** за 200-300 хил. лева. Безобразно е!

8

да пукнат

преди 10 години

ХАМБАРЦУГОВНЯН И ЦЯЛАТА МАФИОТСКА ФРАНЧАЗИНГОВА БАНКОВА ОФШОРНА СИСТЕМА ....ТВА НАЩО ТУКА МУ ВИКАМЕ БАНКИ АМА НА ЗАПАД НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ Е БЪЛГАРИ ЯКОЯ Е И СТОЛИЦАТА КАМО ЛИ ДАЛИ ИМА КЛОН ТУКА .......ПРОСТО НАЩЕ КУПУВАТ ИМЕТО И ПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ С ДРАНЕ НА КОЖИ И ЖИВОТИ

fallback