Снимка: архив

Срещу какви природни бедствия може да защити домa ви застраховката Домашно имущество

Въпреки, че не е достатъчно разпространена у нас, застраховка Домашно имущество е особено популярна в целия свят и чрез нея хората защитават своето недвижимо и движимо имущество.

Напук на всеобщото мнение, застраховката Домашно имущество не е лукс, който малко от хората да могат да си позволят. Тази застраховка е по джоба на почти всеки собственик на имущество и даже може да се каже, че е необходимост. В България цената на застраховката е изцяло съобразена с финансовите възможностите на хората и единствена причина тя да не е достатъчно популярна е, че българите не са запознати с нейните преимущества или се страхуват да питат колко струва.

Днес ще поговорим за природните бедставия и има ли нужда да се застраховаме срещу тях или просто да се надяваме да не се случат? Природните катастрофи са неизбежни и голяма част от тях все още са непредвидими. Оценките за риска най-често се свеждат до прогнозиране на едно единствено природно бедствие.

На основата на такава прогноза се предприемат действия за превенция и редуциране на последствията от него. Много често едно природно бедствие поражда или е свързано с други. Например, земетресение може да предизвика цунами, цунамито да доведе до наводнение и/или промяна в ландшафта, който от своя страна променят микроклимата, а оттам и качеството на живот и т.н. От данните за станали природни бедствия в страната ни за периода 1974 – 2006 г. става ясно, че най-често са ставали наводнения, вятърни бури, екстремални температури, земетресения. През последните години ясно се отличава тенденция към нарастване на природните бедствия в страната ни, което показва необходимостта от предприемане на мерки за превенция от тях.

В тази връзка, пренасяйки проблема от общото към частното, е видно, че едни от най-внезапните и разрушителни инциденти за вашия дом биха били природните бедствия,. Това, което може би не знаете, е, че сключвайки застраховка Домашно имущество, вие минимализирате риска и можете да се предпазите от следните природни бедствия:

Пожар причинен от мълния, включително последиците от гасенето му

Вреди причинени от буря, ураган или градушка, като падане на дървета или клони

Наводнение, причинено от природни бедствия

Срутване или свличане на земни пластове

Вреди причинени от земни трусове

Ето и един пример с ценово изражение - застраховка Домашно имущество за жилище в провинцията с квадратура около 60-65 кв. м и покриваща всички изброени по-горе рискове от природни бедствия при застрахователна сума от 40 000 лв. ще ви струва 39 лв. за година. Това прави около 0,10 лв. на ден. Не сте вярвали, че е толкова малко? Е, вече имате информация, а за повече детайли винаги може да попитате вашия застрахователен агент на Дженерали.

Единственият начин да се чувствате спокойни и защитени във всяка една ситуация, включително и срещу бедствия, неподлежащи на контрол от човека е да имате сключена застраховка Домашно имущество с включени максимален брой покрити рискове.

Всеки желаещ да защити своя дом може да го направи на онлайн страницата на застрахователната компания Дженерали Застраховане или във всеки офис в страната.

Сключването на онлайн застраховка Домашно имущество от Дженерали Застраховане ще ви отнеме само няколко минути като единственото, което ви е необходимо е достъп до интернет.

Бъдете далновидни, защото когато става въпрос за мястото,където живееш, да разчиташ само на късмета си или благоприятното стечение на обстоятелствата,  не е най-добрата идея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase